Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Giriş
Güncellenme
Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Küresel Durum

Savunma, Havacılık ve Uzay Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır? Uzay ve savunma endüstrisi güçlü bir 2018 yılının ardından 2019’da düşüş yaşamıştır. Savunma sektörü yükselmeye devam ederken, ticari havacılık ve uzay sektöründeki büyüme yavaşlamıştır. 2020’de uzay ve savunma endüstrisinin ticari havacılık ve uzay sektörünün 2019’daki düşüşünden sonra toparlanmasıyla yeniden büyüme yoluna döneceği beklenmektedir.

Artan küresel güvenlik endişeleri göz önüne alındığında, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler askeri modernleşmeye odaklanmakta, askeri teçhizat talebi artmaktadır. Dünya çapında uluslararası güvenlik ortamının belirsizliği ve jeopolitik gerginliklerin önümüzdeki beş yıl içinde küresel savunma harcamalarını artıracağı beklenmektedir. Bunun yanında uluslararası ticaret anlaşmalarındaki değişiklikler, artan içe kapanmacı devlet politikaları ve COVID-19 pandemisi büyük olasılıkla küresel tedarik zincirini bozacak ve maliyetleri artıracaktır. ABD menşeli ve dünyanın önde gelen bir sivil havacılık şirketi, 2019 yılında yaşanan bu gelişmelerden kaynaklı ticari uçak satışlarında %53’lük bir daralma yaşamıştır. 2018 yılında 800 üzerinde ticari uçak satışı gerçekleştiren şirket 2019 yılsonu itibariyle 380 uçak satışı gerçekleştirmiştir. Ayrıca COVID-19 pandemisi etkisi ile havayolu şirketleri uçuş kısıtlamalarına tabi tutulmuştur. Bu süreç hem operasyonel hem de üretim hattı üzerinde etkili olmuştur.

Küresel savunma harcamaları 2019 yılında 1,8 trilyon doları aşarken 2023’e kadar yaklaşık %3’lük bir yıllık bileşik büyüme oranı ile 2,1 trilyon dolara ulaşacağı öngörülmektedir. Savunmanın yanı sıra uzay teknolojilerine de istikrarlı yatırımlar yapılmakta ve sektörün bu tarafı da gelişimine devam etmektedir. Savunma sanayiinde Ar-Ge faaliyetlerinin artmasına ABD öncülük etmekle birlikte, Çin, Fransa, Hindistan, Japonya, Orta Doğu ülkeleri ve İngiltere onu takip etmektedir.

Küresel uçak ve uzay aracı üretimi büyüklüğü 2019 yılında 640 milyar dolar seviyelerinde iken yıllık ortalama %4,2’lik büyüme ile 2030 yılında 1 trilyon dolar seviyesinin üzerine çıkacağı öngörülmektedir. Hâlihazırda, bu pazarda en büyük pay sahibi %32 ile ABD olurken onu %18 ile Fransa ve %9 ile Almanya takip etmektedir.

En büyük ithalatçı 2020 : ABD 57.39 Milyar Dolar

En büyük ihracatçı 2020 : Fransa 41.70 Milyar Dolar

Türkiye’nin ithalatı 2020 : 4.99 Milyar $

Türkiye’nin ihracatı 2020 : 2.01 Milyar $

Türkiye’de Durum

Türkiye’deki uçak ve uzay aracı üretim büyüklüğü 2019 yılı itibariyle yaklaşık 1,8 milyar dolardır. Pazarın 2030’a kadar yıllık ortalama %8,6 büyüme ile büyüklüğünü 10 yılda iki buçuk katına çıkaracağı öngörülmektedir. Türkiye küresel savunma sanayi üretiminde anahtar rol oynamaktadır. Ülkemiz, savunma ve havacılık sanayiinde son 15 yılda dikkat çekici bir ilerleme kaydetmiştir.

Türk savunma ve havacılık sanayii sektöründe toplam personel istihdamı 67 bin kişidir. Sektördeki istihdamın yüzde 24 oranında mühendis ağırlıklı olması, teknolojik üretim, tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin yoğunluğunu göstermektedir.

Türkiye’de savunma sanayi ihracatı hızla büyüyen alanlardandır. Türkiye’nin bu alandaki birim başı ihracat geliri de, ortalama ihracat birim değerinin oldukça üzerindedir. Türkiye’nin sektörde yaklaşık 2 milyar dolar ihracat hacmi bulunurken bunun yarıya yakını köklü ticaret partnerlerimiz ABD ve Almanya’ya gerçekleştirilmektedir.

Sektöre yön veren global trendler

Ticari uçaklar ve satış sonrası hizmetler

Orijinal ürün üreticileri (OEM’ler) yakıt tasarrufu yüksek ve yüksek derecede otomatik olan son teknoloji ürünü uçaklar yaratma konusunda zorlanmaktadır. Bu bağlamda, OEM’ler sürekli olarak üretimlerini geliştirmeye ve tedarikçileri hızlandırmaya çalışmaktadır. Sektör aktörleri, belirli uçak modellerindeki üretimle ilgili zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum OEM’lerin, ana müşterileri olan havayolu şirketlerinin sipariş iptali ve teslimatta gecikmeler yaşamasına sebep olmaktadır. Yaşanan sorunlar ticari uçak satış miktarlarına yansımaktadır. Eylül 2019 itibariyle teslim edilmeyi bekleyen 14 bin ticari uçak siparişi bulunmaktadır. Bu sipariş miktarı bir önceki yıla kıyasla yaklaşık %5 düşüş yaşamıştır.

Satış sonrası hizmetler havacılıkta önem kazanmaktadır. Havayolu şirketleri farklı uçak modellerini bünyelerinde bulundurmaktan kaynaklı olarak yüksek bakım maliyetleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum da şirketlerin yenilikçi ileri teknoloji ürünlerine olan talebini artırmaktadır. Buna istinaden ABD menşeli ve dünyanın önde gelen bir sivil havacılık şirketinin 2018 hizmet geliri yaklaşık 17 milyar dolar olmuştur ve önümüzdeki beş yıl içinde hizmet gelirini 50 milyar dolara çıkarmayı amaçlamaktadır. Karşı kıtadaki rakip şirketi ise hizmet gelirlerini artırmaktadır. 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla gelirinde yaklaşık %14 artış sağlamıştır.

ABD 61/100
Almanya 52/100
İngiltere
41/100
Hollanda
37/100
Fransa 37/100

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları

07 Kasım 2022 14:23, Pazartesi

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları  En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları Dünya, küresel bir ekonominin gelişimine doğru ilerliyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin yükselişi ihracat için yeni pazarlar açmıştır. Bu ülkeler artık gelişmiş ülkelerden işletmeleri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracat Evlerine genişlemesi, dünyanın […]

İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?

15 Ağustos 2022 16:18, Pazartesi

Herkese merhabalar. İhracat yapmayı planlıyorsunuz ama  faturanızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Ülkemizin son yıllarda gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı özellikle ihracat faturalarının nasıl düzenleneceği ihracat başarısı göstermiş firmalarca  çok sorulan bir soru haline geldi. Peki ihracat faturası düzenlemek zor mu profesyonel bir desteğe ihtiyaç var mı? Öncellikle fatura düzenlemek oldukça kolay bir eylem ve profesyonel […]

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları

16 Temmuz 2022 10:14, Cumartesi

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Büyüklüğü ne olursa olsun, herhangi bir şirket ihracat yapma zorluğunu üstlenebilir. İhracat yapmak için çok sayıda iyi neden vardır: Her şeyden önce, cirosunu artırma, pazarını genişletme veya hızla doygun Belçika pazarının ötesine geçme hedefi. Şirketler daha az rekabetçi pazarları keşfetmek, müşterilerini çeşitlendirmek ve böylece yerel […]

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır
15 Temmuz 2022 11:50, Cuma

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Uluslararası alanda gelişmek için kendinizi iyi hazırlamak için zaman ayırın. Net ve etkili bir strateji elde etmek için projenizin, kaynaklarınızın stokunu alın ve bilgileri alana mümkün olduğunca yakın girin. Yerel ortaklara yaklaşmaktan ve güvenilir rölelere […]

Dijital Pazarlama Nedir?
14 Temmuz 2022 10:29, Perşembe

Dijital Pazarlama Nedir?  Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, internet, mobil cihazlar, sosyal medya, arama motorları ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterileriyle bağlantı kurmak için uzmanlığınızı geliştirme sürecidir.  Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılır, kullanıma hazırdır ve arama sonucu reklamlarını, e-posta reklamlarını ve tanıtılan tweet’leri kapsar – pazarlamayı müşteri geri bildirimleriyle veya bir şirket ile […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum