Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır?


İçindekiler
Dijital Pazarlama ( Digital Marketing ) Nedir?
Dijital Pazarlama, ingilizce digital marketing kelimesinden çevirilmiş, bir firmanın ya da markanın dijital ortamdaki (online ortamlardaki ) pazarlama sürecine verilen addır. Günümüzde en yeni, en geliştirilmiş açık pazarlama yöntemidir. Dijital pazarlama; yazılı basın, radyo, televizyon, fuar ve billboardlar gibi geleneksel pazarlama kanallarından uzak yöntemlerle, yani internet ortamında mobil ve diğer sanal kanalları kullanır. Aynı zamanda interaktif pazarlama, online pazarlama, e-marketing ve web pazarlama diye de çeşitli isimlerle de anılır.
Tüm dünyanın dijital verilerini içeren “We Are Social 2020” raporuna göre, 7.75 Milyarlık dünya nüfusunun % 59’u yani 4.54 Milyarı internet kullanıcısı ve bu sayı 2019 Ocak verilerine göre 298 milyonluk bir artış sağlanmış. Yine bu rapora göre sosyal medya kullanımında ise nüfusun %49’u yani 3.80 Milyar kişi aktif bir şekilde sosyal medya kullanıcısı ve Ocak 2019’a göre aktif sosyal medya kullanıcı sayısında 321 milyonluk artış var. 5.19 Milyar mobil cihaz kullanıcısı mevcut ve bu rakam son 1 yıl içerisinde 124 Milyonluk bir artış göstermiştir.
İnternette Ne Kadar Zaman Harcıyoruz?
Dünya genelinde günde 6 saat 43 dakika internette zaman harcıyoruz. Türkiye’de ise bu rakam 7 saat 29 dakika.
4.18 milyonluk bir nüfus mobil cihazları üzerinden interneti kullanıyor. Ama mobil cihazlar üzerinden internete ayırdığımız vakit 3 saat 22 dakika ve Türkiye toplamda 4 saatlik bir rakamla bu ortalamanın üstünde seyrediyor.
2 saat 24 dakika gibi bir süreyi sosyal medya hesaplarımızda harcarken 3 saat 18 dakikalık bir dilimi televizyon izleyerek geçiriyoruz.
Dünya genelinde kişi başına düşen sosyal medya hesabı 8.6 iken bu rakam Türkiye’de 9.1 olarak öne çıkıyor.Ayrıca Türkiye’de insanların %44’ü iş amacıyla sosyal medya kullanıyor.
En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları
En çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında tabiki de hala Facebook var.
Facebook’u, YouTube ve Whatsapp izliyor. Ama tabloda dikkat çeken bir uygulama varsa o da TikTok.
TikTok’un Snapchat, Twitter gibi önemli mecraları geride bırakarak yükselişe geçtiğini görüyoruz.
Dünya genelinde kişi başına düşen sosyal medya hesabı 8.6 iken bu rakam Türkiye’de 9.1 olarak öne çıkıyor.Ayrıca Türkiye’de insanların %44’ü iş amacıyla sosyal medya kullanıyor.
En Çok Hangi Web Sitelerini Ziyaret Ediyoruz?
İlk sırada tabiki de Google, YouTube gibi siteler bulunuyor ama 3. Sıraya baktığımızda Tmall’u yani Çin’in e-ticaret sitesini görüyoruz. Aslında bu durum Çin’in kendi içinde oluşturduğu sitelerin veya sosyal ağlarında başarıyı yakaladığını gösteriyor.
Dijital medyaların kullanımı ile ilgili raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Tüm bu verileri detaylı incelediğimizde çıkardığımız sonuç; insanlar gün geçtikçe interneti ve internet ile gelen nimetleri daha çok kullanıyor. İnternet altyapısı geliştikçe, insanların internete erişimi artıyor ve tüm işlerini öncelikle internet’teki kanallardan halletme eğilimi de aynı oranda artıyor. Aynı şekilde herhangi bir ürün yada hizmet satın almak isteyen kişilerde artık işlerini halledebildik aşamaya kadar interneti kullanıyorlar. Ürün araştırmasını internette yapıyor, satın alabiliyorsa yine internetten satın alıyor, alamıyorsa yine dijital ortamlardan firma ile iletişime geçerek ürün hakkında bilgi aldıktan sonra satış süreci başlıyor.
Günümüz rekabet şartlarına ayak uydurmak, rakiplerinizin bir adım önüne geçmek, teknolojinin çarkları altında ezilmemek istiyorsanız DİJİTAL PAZARLAMA’ya kulak verin.
Dijital Pazarlama Çalışmaları Nelerdir?
Firmaların kendilerini müşterilerine ispat etmeleri ilk olarak, ihracatın ilk cephesi olan dijital ortamda başlıyor yani sanal alemde. Bu alemdeki web siteniz aslında sizin sanal ofisiniz. Potansiyel müşterinizi ilk burada karşılıyor ve kendinizi ilk burada tanıtıyorsunuz. Ve bu andan itibaren, logonuzdan, web sitenize, web sitenizden sitenizdeki bilgilere, fotoğraflara kadar birçok unsur, müşterinizin sizinle ticaret yapıp yapmama kararı vermesine katkı sağlıyor. Savaşı bu ilk cephede kaybettiğinizde diğer cephelerde savaşmaya gerek kalmıyor ve potansiyel müşteriyi elinizden kaybediyorsunuz. Peki bu savaşı kaybetmemek, mevcut rakiplerinizin önüne geçip ihracatı sonlandırmak için bu sanal alemde neler yapmalısınız. Öncelikli olarak şunu asla unutmayın; müşterinize sunacağınız her şey onun size karşı algısını olumlu yada olumsuz yönde etkiler. Eğer bu algıyı yönetip müşterinize güven verirseniz bu sonuca olumlu olarak yansıyacaktır. Eğer yönetemezseniz potansiyel müşterinizi web sitenizde 10 saniye bile tutamayabilirsiniz. Aşağıda internet ortamındaki tüm bileşenleri kullanarak, nasıl müşterinizde güven veren bir intiba uyandırabileceğinizin ipuçlarını, örnekleriyle birlikte vermeye çalıştık. Bu örneklemeyi yaparken A’dan Z’ye tüm dijital pazarlama ve satış çalışmalarını yaptığımız Mussan Group firmasını kullandık.
Ürün Hedef Pazar Analiz Çalışmaları
Yapacağımız çalışmaların ilk adımı, hedef pazarları analizi ederek çalışma yapılacak ülkeleri belirlemek. Çünkü yanlış bir hedef Pazar seçimi birçok çalışmanın sonuç vermemesine sebep olacaktır. Hedef Pazar analiz çalışmaları, satmak istediğiniz ürünü hangi ülkelerde uygun rekabet koşullarıyla yapılabileceğinizi belirlediğimiz analiz çalışmalarıdır. Ürününüze ait GTİP kodunu belirleyerek, Yurtdışında tüm ülkelerde detaylı Pazar analizi yaparak potansiyel satış hacminizi, rekabet oranını belirliyoruz.

Hedef Ülkedeki Ürününüze Ait Diğer Ülkelerden Yapılan İhracat Oranları
Yaptığımız detaylı analizler ile ihraç edeceğiniz ürünün hedef ülkedeki durumunu öğrenebilirsiniz. Ürün ülkede ne kadar ithal ediliyor, O ülkeye aynı malı kimler satıyor, pazarın dağılımı nasıl, Türkiye’ye uygulanan gümrük vergileri ve gümrük koşulları nelerdir gibi daha bir çok soruya bu analizlerimiz ile cevap buluyor, sizin için en uygun hedef pazarları belirliyoruz.
Hedef Pazara ait ülkelerimizi belirledikten sonra, o ülkelerdeki tüketici ve dijital medya kullanım(internet, sosyal medya vs ) alışkanlıklarını, rakip firmaların çalışmalarını analiz ederek yapacağımız dijital pazarlama çalışmalarının detaylarını belirliyoruz. Bu yaptığımız analizler neticesinde aşağıda belirttiğimiz çalışmalara artık başlayabiliriz.

Ülkelere Göre 2019 Yılı Hazır Giyim İhracat Verileri

Hazır Giyim Sektörü için Potansiyeli En Yüksek Ülke Analizi
Grafik Tasarım Çalışmaları
Grafik tasarım demek, logonuzdan, antetli kağıdınıza, proforma şablonunuzdan sitenizdeki görsellere kadar tüm materyallerinizin birbiri ile uyumlu ve kurumsal bir görüntü vermesi için çalışılması gereken bir alan. Örneğin, logonuzdaki renklerden biri kırmızı fakat sitenizde hiç bir kırmızı renk yok yada sitenizde kırmızı var fakat diğer renkler kırmızı ile uyumlu değil. Başka bir örnek, sitenizdeki resimlerin boyutu internet ortamına göre düzenlemediği için çok yüksek ve internet hızlarının çok düşük olduğu Afrika’dan bir müşteri sitenize girmeye çalıştığında resimleri açamayacağı için size ilk puan olarak sıfır vererek siteden çıkacak ve siz çok basit bir hata sebebiyle belki de bir satıştan olacaksınız. Şunu asla unutmayın müşteriniz sizden her alanda tutarlılık bekler. Bu da bilinçli bir kurumsal kimlik çalışması ile sağlanabilir. Bu çalışmayı başarılı bir şekilde yaptırdığınızda kendinize güzel bir ambalaj yapmışsınız demektir. Şimdi gelelim yukarıdaki örnek vereceğimiz firmalara yaptığımız çalışmalara açıklamaya. Daha önce hiç ihracat yapmamış olan Mussan Group firması için tüm kurumsal kimliklerini ihracat konseptine göre yeniledik. Bunun için önce birden fazla sektöre hizmet vermek isteyen firma için bunu yansıtacak bir logo tasarladık. Daha sonra bu logoya uygun olarak diğer kurumsal kimlik tasarımlarını oluşturduk. Bunlardan bazılarını aşağıda görebilirsiniz.
Mussan Group Logo Çalışması
Mussan Group Dijital Katalog Çalışması

Mussan Group Proforma Çalışması
Mussan Group Proforma Örneği
Mussan Group Şartname Çalışması
Sonuç;
Gördüğünüz gibi logodan başlayarak tüm materyallerde aynı kurumsal kimliği yansıtmaya çalışmak firmada bir tutarlılık oluşturmakta, müşteride de bir güven duygusu oluşturmaktadır.
Güzel bir kurumsal kimlik çalışması yaptınız ve sitenize giren müşteri sizin kaliteli bir firma olduğunuzu düşündü, ürünlerinizi incelemeye yani web sitenizde kalmaya karar verdi. Bu aşamada ikinci bir alan devreye giriyor KURUMSAL WEB SİTESİ.
Web Sitesi Çalışmaları
Grafik tasarım reelde ofisinizin dışarıdan görümüne denk iken , web siteniz reeldeki ofisinizin iç kısmına denk gelir. Ofisiniz dışarıdan çok güzel ve kaliteli görünüyor ve adeta müşteriye gel gel yapıyor. Müşteride bundan etkilenerek ofisinize giriyor fakat girip gireceğine pişman oluyor. Neden mi? Ofisin içi çok karışık, hiç bir şey yerli yerinde değil, gereksiz eşyalar, çalışmayan aletler her tarafta. Müşteri aradığını bulamıyor, koltuklar pis olduğu için oturamıyor ve girip gireceğine pişman olarak ofisinizden hızla uzaklaşıyor. İşte tüm bunları web siteniz ile de müşterinize yaşatabilirsiniz. Peki bunun önüne nasıl geçebilirsiniz, tabii ki reelde nasıl yukarıda anlattıklarımı yapmıyorsanız sanalda da web sitenizde bunları yapmayarak. Peki nasıl bir web siteniz olmalı örneklerle anlatmaya çalışalım;
- Görsel tasarımı kurumsal kimliğinize uygun olmalı. Yani logonuzun renkleri ile sitede kullanılan renkler birbiri ile uyumlu olmalı. Buradan logonuzun rengini girerek onunla uyumlu renkleri, karşıt renkleri öğrenebilirsiniz ve bu renklerden sitenizde faydalanabilirsiniz.
- Dijital tüm cihazlarla uyumlu olmalı. Yani sitenin görüntüsü bir dizüstü bilgisayarda bozulmamalı bir mobil cihazda da bozulmamalı bir tablette aynı şekilde ekran boyutuna göre uyumlu bir gösterim sergilemeli. Biz bu tarz sitelere responsive site diyoruz. Sizde sitenizin bu şekilde kodlandığından emin olmalısınız. Burayı tıklayarak Google Mobil Uyumluluk Test Aracı ile sitenizin mobil uyumluluğunu test edebilirsiniz.

Mussan Group Mobil Uyumluluk
- Sitenizin açılış hızı belli bir seviyenin altında olmamalı. Kullanıcıların geç açılan siteleri beklemediği ve kapattığı bir çok araştırmada ortaya konulmuş bir gerçektir. Düzenlenmemiş görseller, gereksiz kodlar, çalışmayan araçlar sitenizin geç açılmasının sebeplerinden bazıları. Sizde sitenizin hızını Google PageSpeed aracı ile test edebilirsiniz. Google verilerinin zaman zaman farklı çıktığını göz önüne alarak GtMetrix aracını da kullanmanızı öneriyoruz.

Mussan Group Sayfa Hızı
Web sitenizde de yukarıdaki düzenlemeleri yaptırdınız ve artık Kurumsal bir web sitesine sahipsiniz. Sitenize gelen kullanıcılar sitenizde rahatça geziniyor ve istedikleri bilgilere kolayca ulaşabiliyor. Potansiyel müşteriniz şu anda sizin hakkınızda olumlu bir izlenime sahip oldu. Fakat aklında şöyle bir soru var; benden önce bu firma ile iletişime geçen kullanıcıların etkileşimi nasıl. Yani firmayı beğeniyorlar mı, yaptıkları yorumlarda şikayet mi var yoksa tebrik mi. Bunun için potansiyel müşterinizin gideceği ilk adres SOSYAL MEDYA hesaplarınız.
Sosyal Medya Çalışmaları
Reel yani gerçek hayatla dijital alanı benzeştirerek konumuzu anlatmaya devam edelim. Ofisinizin dışını çok güzel bir şekilde süsleyip, potansiyel müşterilerinizi etkilemeyi başararak ofisinize getirdiniz. Ofisinizde çok kurumsal görünüyor, müşterinizi çok güzel bir şekilde ağırladınız. Müşteriniz ofisinizdeki düzeninizi beğendi, merak ettiği soruların cevabını aldı ve memnun bir şekilde ofisinizden ayrıldı. Aslında bu aşamada da yüzde 10 oranında satışı gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü müşteride şu ana kadar belli bir güven oluşturdunuz. Fakat yüzde 90 lık müşteri bu aşamada satışa yönelmez. Peki ne yapar ? Hepimizin yaptığını yapar ve firmanız hakkında referans arayışına girer, daha önce sizden alışveriş yapan kişilere sorar kısaca sizin hakkınızda bir araştırmaya girer ve olumlu-olumsuz referansları karşılaştırarak bir karara varmaya çalışır. Bu aşama sizin 3. eşiğinizdir. Dijital ortamda ise buna denk gelen davranış, sitenize gelen ve memnun kalan müşterinin sosyal ağlarınızı ziyaret etmesidir. Çünkü sosyal medya hesapları sizin kontrolünüzün dışında olan, tamamı ile müşteri ile aynı tarafta olan insanların değerlendirmelerini içerir. Tüm etkileşim potansiyel müşteriler tarafından yapılır. Burada yapılan olumsuz etkileşim ve yorumlar potansiyel müşterinizin kararını olumsuza çevirebilir yada olumlu olan algısını daha da pekiştirir. Bu yüzden sosyal medya hesaplarınız müşterinizi satışa götürecek en kritik alanlardan biridir. Peki sosyal medya hesaplarınız nasıl olmalı ?
- Öncelikli olarak burada kendinizi yine en kaliteli şekilde anlatabilmelisiniz. Bunu da uzun uzun yazılarla değil, etkileyici ve güzel kurgulanmış, resim ve videolarla yapmalısınız. Çünkü burası sosyal medya ve insanlar okumaktan çok izlemek istiyorlar. Kısaca profesyonelce hazırlanmış görseller ve iyi kurgulanmış videolarınız olmalı.
- Sosyal medya hesaplarınızda çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz ama takipçi sayınız çok az, sayfalarınızda hiçbir etkileşim yok. Bununda size bir artısı yok. Bunun yerine paylaşım stratejinizi, insanların paylaşımlarınız ile etkileşime geçecek şekilde yapmalısınız. Örneğin bazı kampanya ve etkinlikler düzenleyerek, takipçi sayınızı arttırabilir yada takipçilerinizin etkileşimini arttırmasını sağlayabilirsiniz. Bunları yaptığınız zaman aşağıdaki gibi sosyal medya hesaplarınız üzerinden de talep almaya başlayabilirsiniz.

Mussan Group Facebook Talepleri

Esse Klinik Facebook Talebi
Beğenisi yüksek ve takipçileriniz tarafından yorumlanan paylaşımlar ( özellikle ürünleriniz hakkında bilgi almak isteyen, fiyat soran, yerinizi öğrenmek isteyen yorumlar ), sizi inceleyen potansiyel müşterinizin size olan güvenini daha da arttıracak ve artık sizinle ticaret yapabileceğine ikna olmuş olarak sizinle iletişime geçmeye karar verecek. Yaptığımız çalışmalarda edindiğimiz tecrübelerde bu seviyede arayan müşterilerin %60 – %70 oranında arama anında alım yapma kararı verdiği ve aramadan sonraki süreçte bir olumsuzluk olmadığı takdirde alımı gerçekleştirdiğidir.
Yukarıda üç farklı aşamada üç farklı çalışmanın önemini ve müşteriyi satışa nasıl yönlendirdiğini anlatmaya çalıştık. Buraya kadar anlattığımız çalışmalarda müşterinin sizi bulduğunu varsayarak bu çalışmaların önemini anlattık. Fakat yapılan satışların %90’lık bölümü, müşterilerin internet ortamında yaptığı ürün araması neticesinde bulduğu firmalardan gerçekleşir. Bu müşterileri kaçırmamak için yapmanız gereken SEO diye bilinen Arama Motoru Optimizasyonu çalışmasıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Çalışmaları
İnsanların en önemli alışkanlıklarından birisi satın alacağı şey her ne olursa olsun öncesinde internette o ürünü yada hizmeti araştırmasıdır. Bunu da internet kullanıcılarının büyük çoğunluğunun tercih ettiği Google arama motorunda gerçekleştirirler. Ve size yine bir algıdan bahsedeyim, insanların büyük çoğunluğu yaptıkları aramalarda karşılarına ilk sayfada çıkan firmaların diğer firmalara oranla daha büyük ve daha kurumsal bir firma olduklarını düşünmesidir. Yani google aramalarında ilk sayfada çıkan firmalar, diğer firmalara oranla rekabete 1-0 önde başlıyorlar.
Bu çalışmayı da reel hayatımızla bağdaştırarak anlatmaya çalışalım. Ofisimizin dışını ve içini çok güzel dizayn ettik, her şey mükemmel, ayrıca ofisimizin etrafındaki insanlar, firmamızdan çok memnun, birisi sorduğunda referans oluyorlar. Yani anlayacağınız her şey dört dörtlük. Fakat şöyle bir sıkıntı var, ofisiniz bir dağ köyünde ve etrafında birkaç hane var. Bunların dışında sizi kimse bilmiyor Neden mi ? Çünkü köye çıkan yol güzergahlarına, herhangi bir sizi işaret eden tabela koymamışsınız, şehirdeki insanların geçtikleri kavşaklara tabela koymamışsınız. Kısaca kimsenin sizin ne kadar MÜKEMMEL olduğunuzdan haberi yok. İşte dijital ortamda bu sıkıntının en önemli çözümlerinden biri Google Optimizasyonu (SEO) çalışmasıdır.
Peki seo çalışmanız nasıl olmalı? Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Hedeflediğiniz anahtar kelimelerde sizi ilk sayfaya çıkaracak şekilde olmalı. Bunun dışındaki her bir sonuç, çalışmanın başarısız olduğunun göstergesidir. Ama ben yine de size belli başlı bazı noktaları örnekleriyle birlikte anlatmaya çalışacağım.
- SEO çalışmasının en önemli aşaması, ilk aşama olan anahtar kelime belirleme aşamasıdır. Çünkü daha sonraki çalışmaların tümü, burada belirlenen anahtar kelime dediğimiz Google aramalarında ilk sayfada çıkmasını istediğimiz kelimeler üzerine yapılacaktır. Sizin ürününüzle ilgisi olmayan yada ilgisi var fakat kimsenin aramadığı bir kelime üzerine çalışma yapmak, tamamen boşa geçirilen zaman ve çabadan ibarettir. Bu yüzden belirlediğiniz anahtar kelimelerin analizi, hedef pazarınızdaki ülkelerdeki aranma sayıları belirlenmeli ve bu belirlenen kelimelere göre diğer tüm çalışmalar dizayn edilmelidir. Örneğin Mussan Group’un Fransızca çalışmamızda Machine Parpaing kelimesi satılan ürün olan briket makinasının fransızca karşılığıdır. Ve bu kelime için Cezayir, Fas ve Tunus’ta çalışma yapmak istediğimizi düşünelim. Bu kelimenin bu ülkelerde aylık kaç kez arandığını bulalım. Bunun için Google Adwords aracının anahtar kelime aracını kullanacağız. Bu aracı kullanabilmek için bir Google Adwords hesabına sahip olmalısınız.

Mussan Group Hedef Ülke Analizi
Hedef ülkelerimizi seçtikten sonra aranacak olan anahtar kelimemiz olan Machine Parpaing yazıyoruz ve bu seçtiğimiz ülkelerde aylık olarak aranma aralığını buluyoruz.

Anahtar kelime aranma analizi
Yukarıdaki görselde göründüğü gibi kelimemiz seçtiğimiz ülkelerde bir ayda ortalama olarak 10-100 kez aranıyor. Bu da bize çalışma yapılabilecek bir kelime olduğunu gösteriyor. Ayrıca Google Adwords aracı bize bu kelimeyle ilintili başka kelimelerde öneriyor. Böylece hedef anahtar kelime sayımızı da bu şekilde arttırabiliriz.
- Yukarıdaki çalışmamızda hedef anahtar kelimelerimizi belirledik ve bunlara aranma sayılarına göre bir öncelik belirleyerek SEO çalışması yaptık. Bu çalışmanın içerisinde 200’e yakın kriter bulunmaktadır ve sizin bu kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor. Bu çalışmaların içerisinde, site içi ve site dışı dediğimiz iki farklı boyutu var. Bu kriterler yerine getirdiğinizde, siteniz çalışma yaptığınız kelimede ilk sayfaya çıkacaktır. Örneklerimizde olduğu gibi;

Mussan Group Fransızca Seo Çalışma Sonuçları için tıklayınız.

Esse Klinik Gürcüce Seo Çalışma Sonuçları için Tıklayınız.
Başarılı bir Google SEO çalışmasının sonuçları yukarıdaki gibi olmalıdır. Yani müşteri sizin sattığınız ürünü hangi dilde hangi kelime ile aratırsa artsın ilk sayfada mutlaka potansiyel müşterinizin karşısına çıkmalısınız. Peki hedeflediğiniz anahtar kelimede potansiyel müşterinizin karşısını bir değil iki sonuçla çıkmak istemez misiniz? Eğer cevabını evetse bir sonraki çalışmamız olan Video Reklam Çalışmaları yazımızı okumanızı öneririm.
Video Reklam Çalışmaları
Video reklam çalışmaları, daha çok web siteleri için Google ne ise, videolar içinde aynı değerde olan Youtube video barındırma sitesine yönelik çalışmaları kapsar. Yani SEO çalışması, web sitenizi aranan kelimelerde Google arama motorunda müşterinizin karşısına çıkarmayı hedeflerken, Video çalışması ise, videolarınızı Youtube video kanalındaki aramalarda potansiyel müşterinizin karşısına çıkarmayı hedefler. Çalışma sistemi farklı olsana mantık ve amaç iki çalışma içinde aynıdır. Aranan kelimeler için videolar oluşturulur ve bu videoların Youtube arama motorunda ilk sıralarda çıkması hedeflenir. Peki bu çalışmanın püf noktaları nelerdir. Gelin biraz onlardan bahsedelim;
- Yazımızın ilk başında belirttiğimiz gibi en çok kullanılan 2. sosyal medya Youtube ve insanlar günlerinin büyük bölümünü video izleyerek geçiriyorlar. Bu verileri bilen her aklı başında ihracatçı bu mecrada olması gerektiğini bilir. Bu yüzden youtube video kanalında ürünüz ile ilgili yapılan aramalarda mutlaka üst sıralarda olmalısınız. Bunun içinde takipçi sayısı yüksek bir youtube kanalına ve izlenme sayısı fazla olan videolara ihtiyacınız var. Bu verilere ulaşabilmek için etkileyici videolar oluşturmalı ve bu videoları tüm dijital mecralarda paylaşarak izlenme sayısını arttırmalısınız.
- Youtube video çalışmasının bir diğer faydası ise şudur; Google uzun zamandır arama sonuçlarına yani ilk sayfaya özellikle youtube olmak üzere diğer video kanallarından öne çıkan videolarını çekiyor. Yani sizin Youtube’da aramalarda ilk sırada çıkan bir videonuz varsa muhtemelen bu video Google aramalarında da ilk sayfada gösterilecektir. Böylece hedeflediğiniz bir anahtar kelimede hem web siteniz, hemde size ait bir video çıkacak, potansiyel müşterinizin gözündeki itibarınız artacaktır. Ayrıca videolarınıza hem Youtube aramalarından hit çekebileceksiniz hemde Google aramalarından hit çekmiş olacaksınız.

Mussan Group Google Arama Web ve Video Sonuçları için Tıkla

Google Anahtar Kelime Araması Web ve Video Sonuçları Tıkla

Google Web, Video ve Görsel Arama Sonuçları için Tıkla
Bu şekilde bir çalışma yaptığımızda hem web sitesi hemde video ile google aramalarında çıkmış olduk. Böylece müşterinin bizimle iletişime geçme ihtimalini arttırmış olduk. Bu temel olarak iyi bir sonuç fakat daha iyisini alabileceğiniz bir çalışma daha var; İlan (Online mağaza) sitesi çalışmaları. Gelin bu çalışmanın detaylarını ve bize nasıl bir fayda sağlayacağını anlatmaya çalışalım.
İlan (Online Mağaza) Sitesi Çalışmaları
Özellikle yurt dışı pazarlama çalışmalarında, ilan sitesi çalışmaları kısa süren bir hazırlıkla kısa sürede sonuç alabileceğimiz bir çalışma. İlan siteleri, ürün arayan kullanıcıların uğrak yerlerinin başında geldiği bu sitelere yönelik çalışma yapmak akıllıca bir yaklaşım olacaktır. Bu yaklaşımdan hareketle tecrübelerimize göre tek başına yapıldığında pek sonuç vermeyen bu çalışma yukarıda sıraladığımız diğer çalışmalarla birlikte yapıldığında etkisini kat kat artıyor.
- Global yada yerel ilan siteleri, kendi reklamlarını yaptıkları ve kendi ziyaretçi profillerini oluşturdukları için aslında sizin ilanlarınızı yerel yada global olarak ziyaretçilerine tanıtıyorlar. Bu yüzden hedef pazarınıza hitap eden ilan sitelerini bulup, bu sitelere kurumsal kimliğinizi yansıtacak şekilde ürünlerinizi ilan olarak verebilirsiniz. Bu siteler genelde web sitesi adresine link vermese de, kullanıcılar isminizden sitenizi bulabilir yada iletişim kanallarıyla sizinle iletişime geçerek daha detaylı bilgi almak isteyebilir. Böylece kendisini web sitenize yönlendirerek daha fazla bilgi almasını sağlayabilirsiniz. Bu tarz sitelere birçok örnek vermek mümkün. Örneğin; ouedkniss.com sitesi daha çok Fas, Cezayir gibi Kuzey Afrika ülkelerine yönelik fransızca olarak ön plana çıkan bir ilan sitesi. Bunun gibi hedef pazarınıza hitap eden birçok ilan sitesi bulabilir ve bu ilan sitelerine kayıt olarak, sitenin belirlediği kurallara uygun olarak ilanlarınızı verebilirsiniz.
- Yukarıda belirtilen faydasının yanında ilan sitelerinin çok önemli bir artısı daha var. Özellikle aktif ilan siteleri ( Arapça haraj.com.sa, Fransızca ouedkniss.com, İngilizce alibaba.com, Türkçe sahibinden.com gibi) sürekli içerik girişi ve ziyaretçi akışı olduğu için Google ürün aramalarında hep ilk sıralarda çıkan sitelerdir. Bu sitelerde verdiğiniz ilanları eğer doğru kategorilere verip, sürekli olarak güncel tutarsanız Google aramalarından gelen ziyaretçiler ilk olarak sizin ilanlarınızı görür ve sizinle iletişime geçebilir. Ayrıca yukarıda belirttiğimiz Google SEO ve Video Çalışmasını da yaptığımızı varsayalım. Bir ürün aramasında Google ilk sayfa sonuçlarında Web siteniz, Youtube videonuz ve ilan sitesindeki ilanınız kullanıcıların karşısına çıkıyor. Böylece bunu gören kullanıcı da, sizin çok büyük bir firma olduğunuz algısı oluşuyor.
Hadi işi biraz daha ileri götürelim. Google aramalarına bir sonuç daha sokabilme ihtimalimiz var; Web siteniz, Videonuz, İlan sitesindeki ilanınız ve başka bir sonuç daha, tüm kullanıcıların içerik girişine açık olan, Google açısında değeri çok yüksek olan blog sitelerine yazdıklarımız yazılar. Evet Hazır Blog Çalışması dediğimiz bu çalışmadan bahsederek çalışmalarımızı tamamlayalım.
Hazır Blog Çalışması
Hazır blog siteleri, bir kullanıcı adı ve şifre ile kayıt olup kendinize ait bir hesap oluşturup, bu hesap altında yazılarınızı resim ve videolarla birlikte yayınlayabileceğiniz, Google tarafından belirlenen trust rank değeri yüksek olan sitelerdir. Örnek vermek gerekirse; medium.com

Medium.com Blog Sitesi Çalışması
Medium.com hesap açarak kendi profilinizi oluşturup, ücretsiz versiyonunda günde 3 adet yazı ekleyebileceğiniz global bir blog sitesi. Bu eklediğiniz yazılar Google arama kriterlerine uygunsa arama sonuçlarında rahatlıkla çıkabilir.

Arama Sonuçlarında Çıkan Medium.com Site Sayfası Tıklayınız.
Yukarıdaki örnekte de görüldüğü gibi, Medium.com Sitesinde Mussan Group Fransızca Çalışmaları kapsamında bir hesap açtık. Kurumsal bilgileri hesabımıza ekledikten sonra, hesabımızda anahtar kelimelerimize uygun yazılar yayınladık. Bu oluşturduğumuz sayfaları, bazı çalışmalar yaparak anahtar kelime aramalarında ilk sayfaya site ve video sonucuyla birlikte getirmeyi başardık.
Digimas olarak, Google arama sonuçlarını müşterimizin lehine manipüle etmek için bir strateji geliştirdik. Bu stratejiye göre hedef anahtar kelimelerde Google aramalarında ilk sayfada ne kadar çok sonuçla yer alabilirsek, o kadar çok hem arama yapan kullanıcıya o kadar çok güven vermiş oluruz, hem de bir rakibi daha ilk sayfanın dışına iterek bir rakipten daha kurtulmuş oluruz.Bu da sizinle iletişme geçtiğinde %70 oranında sizinle ticaret yapmaya ikna olmuş bir müşteri demek. Geri kalan %30 luk kısmı ise sizin müşteriye istediğini vermenize bağlı olarak tamamlanıyor ve satış gerçekleşiyor. Siz kendinizi müşterinizin yerine koyun; bir ürün alacaksınız ve bunun için Google’da bir arama yapıyorsunuz, karşınıza ilk sayfada bir firmaya ait, web sitesi, video, ilan sitesindeki ilanları ve bir tane de farklı bir sitede yine aynı firmaya ait bir yazı çıktı. Ne düşünürdünüz ? Bu sorunun cevabına göre bu çalışmayı yaptırıp yaptırmamaya karar verebilirsiniz.
Sonuç
Sonuç olarak, yukarıda da gördüğünüz gibi sizi çok farklı bir konuma yükseltecek olan pazarlama çalışmalarımız iki kısımdan oluşuyor. Birinci kısımda ki bu bölümde grafik tasarım, web sitesi tasarımı, sosyal medya çalışmaları var, Firmanıza ait dijital anlamda etkileyici bir kurumsal kimlik imajı oluşturuyoruz. Benzetmek gerekirse size uygun çok güzel bir elbise dikiyoruz. İkinci kısımda ki bu bölümde Seo, video, ilan ve blog çalışmaları var, insanların sizi bulmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar birlikte uygulandığında mükemmel sonuçlar verebiliyor.
Pazarlama çalışmalarını yaptık, yukarıda da gördüğünüz gibi müşteri talepleri gelmeye başladı. Aramalar, Whatsapp mesajları, mailler, iletişim formları ile gelen taleplere, arayan kişinin konuştuğu dilde cevap vermeniz ve müşteriye istediği bilgileri teknik şartname şeklinde yada istediği fiyatları proforma halinde hazırlayıp göndermeniz gerekiyor. Teknik şartnameyi veya proformayı gönderdiniz burada da bitmiyor. Tecrübelerimize göre, müşteriye istediği tüm bilgileri gönderseniz bile, çoğu müşteri ile zaman zaman arayıp görüşmedikçe, kendinizi müşteriye hatırlatmadıkça satışa geçemiyorsunuz. Bu yüzden gelen talepleri ve bu taleplerle ilgili süreçleri takip ettiğimiz Müşteri Takip Sistemi Web uygulamasını geliştirdik. Böylece gelen talepler, yetkili satış temsilcisine yönlendiriliyor. Böylece satış temsilcisi kendisine yönlendirilen müşteri ile ilgili tüm bilgilere ulaşarak, müşteri ile iletişime geçebiliyor ve görüşme notlarını tekrar sisteme girerek, bir sonraki görüşmenin zamanını sisteme ekliyor. Sistem o gün geldiğinde satış temsilcisine o müşteri olan görüşmesini hatırlatıyor. Böylece müşteri düzenli aralıklarla aranarak takibi yapılıyor ve aradan uzun zamanda geçmiş bile olsa görüşme canlı tutulabiliyor.
Sizde bu çalışmalar hakkında daha fazla bilgi almak için whatsapp destek hattımızdan, Digimas sitemizin iletişim bölümünden yada aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Facebook: digimasreklam
Instagram: digimasreklam
Linkedin: digimas-reklam
Twitter: digimasreklam
Youtube: DigiMasreklam
Bir cevap yazın