İhracat Nasıl Yapılır – Yurt dışına ihracat nasıl yapılır?


İçindekiler
- 1 Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır
- 2 Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
- 3 Adım adım ihracat nasıl yapılır aşamaları nelerdir?
- 3.0.1 Bireysel ihracat nasıl yapılır neler gerekir ?
- 3.0.2 İhracat izin belgesi nasıl alınır ?
- 3.0.3 İhracat gümrük işlemleri nasıl yapılır ?
- 3.0.4 Şahıs şirketi ile ihracat yapılır mı neler gerekir ?
- 3.0.5 Hangi İhracatçı Birliğine Kayıt Yaptırmalısınız?
- 3.0.6 İhracatçı Birliklerine Kayıt Nasıl yapılır, Hangi Evraklar Gerekir?
- 3.0.7 Gümrük Müşaviri ile nasıl çalışılır, gümrük müşaviri nasıl seçilir?
- 3.0.8 İhracata Yönelik Pazarlama ve Satış Çalışmaları
- 3.0.9 Dijital Pazarlama ile ihracat nasıl yapılır yada arttırılır?
Yurtdışına İhracat Nasıl Yapılır
Bu yazımızda yurt dışına ihracat nasıl yapılır adım adım anlatmaya çalıştık. Ayrıca ihracat işlemleri nasıl yapılır, ihracat kimler yapabilir gibi sorularında cevaplarını vermeye çalıştık.
Sorularımıza cevap aramadan önce ihracat nedir, ihracatçı firma nedir gibi sorulara cevap vermemiz gerekiyor. İhracat, kişi ve kuruluşlarca üretilen mal ve hizmetlerin yurt dışına döviz karşılığında satılmasıdır. Kısaca dış satım da diyebiliriz. İhracatçı ise; İhraç edeceği mala göre, ilgili İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’ne üye olan ve vergi numarasına, gerçek veya tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişi yada firmalardır.
İhracat ve ihracatçı kelimelerinin ne olduğunu öğrendikten sonra ihracat çeşitlerinin ne olduğunu, püf noktalarını, hangi prosedürlerin işlediğini daha detaylı olarak ihracat çeşitlerimiz nelerdir başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.
Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayın.
Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Kimler İhracat Yapabilir?
Sizde yurtdışından bu şekilde talep almak istiyorsanız bizi arayın.
İhracat yapmak isteyen kişi yada firmaların en çok sorduğu sorulardan biri de ihracat yapmak için şirket olması şart mı, gerçek kişiler ihracat yapabilir mi? Bireysel ihracat nasıl yapılır? Vergi numarası olan tüzel veya gerçek kişiler ihracat yapabilirler. Bunun için gerçek kişi, yani şirket sahibi olmayan herhangi bir kişi öncelikli olarak;
İhracat yapmak yada artırmak için tıklayın.
Adım adım ihracat nasıl yapılır aşamaları nelerdir?
a- Vergi numarası almalı
b- Bir muhasebeci tutmalı
c- Bir gümrük müşavirine vekalet vermeli
d- Bulunduğu bölgede faaliyet gösteren bir ihracatçı birliğine üye olmalı.
Bunları yaptıktan sonra ihracat yapmasının önünde herhangi bir engel yoktur. Kısaca yurt dışına ihracat nasıl yapılır aşamaları nelerdir sorusunun cevabını bu şekilde verebiliriz.
Bireysel ihracat nasıl yapılır neler gerekir ?
Firma olmayan gerçek bir şahıs, üstte belirttiğimiz şartları yerine getirdikten sonra, yurt içinden temin ettiği ürünleri yurt dışında bir müşteriye satmak yani ihracatını yapmak için, yetki verdiği gümrük müşavirinin hazırlayacağı gümrük beyannamesini, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine sunarak gerekli olan ihracat prosedürlerini tamamlamış olur.
İhracat izin belgesi nasıl alınır ?
İhracat belgesi almak için ilk adım İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri ve Ekonomi Bakanlığı’na başvuruda bulunmaktır. Başvuruda gerekli belgeleri verip, ihracatın yapılacağı gümrük idaresine giderek işlemler başlatılabilir.
Uluslararası ticaret yapmak isteyen kurum ve şirketlerin alması zorunlu bir belge olan ihracat belgesi Ticaret Odası tarafından verilir.
İhracat izin belgesi almak için bulunulan bölgedeki ihracatçı birliğine kayıt yaptırmak gerekmektedir. İhracatçı birliğine kayıt başvurusu yapmak için şu evraklar gerekmektedir:
*İmza sirküleri
*İmza beyannamesi
*Faaliyet belgesi
*Ticaret sicil gazetesi
*Vergi mükellefiyet yazısı
*Vekaletname
*Kimlik belgesi
Bu belgelerle bölgedeki ihracatçı birliğine başvurulduğu ve onay alındığı takdirde ihracata başlanılabilir.
İhracat gümrük işlemleri nasıl yapılır ?
ihracat gümrükleme işlemleri ülkeden ülkeye ve ürüne göre değişir. Fakat genel olarak, temel bir ihracat izni sürecinin iş akışı aşağıdaki gibi olmalıdır.
- Ürünlerin üretimini tamamlama, paketleme ve ihracat için hazır hale getirme.
- Nakliye Organizasyonlarının yapılması gereklidir.
- Konteynerin, yüklerin yükleneceği yerden fabrikaya taşınması veya malların taşıyıcının depolarına teslim edilmesi veya malların yükleme limanına nakil edilmesi.
- İhracat yapan ülkenin mevzuatına uygun olarak gerekli belgelerin hazırlanması.
- Kabul edilen kanal vasıtasıyla sevkiyatın gümrük beyannamesinin hazırlanması.
- Gümrük beyannamesi anlaşmalı olduğunuz gümrük firması tarafından sizden gerekli bilgiler alınarak hazırlanabilir.
- İhracatçı ülkenin gümrük idaresince, gerekirse belge ve / veya malların muayenesinin yapılması.
- Malların ihracatçı ülkenin gümrük bölgesinden ayrılması.
Bu bölümde İhracat gümrük işlemleri nasıl yapılır sorusuna cevap vermeye çalıştık. Daha detaylı bilgi için whatsapp hattından bize ulaşabilirsiniz.
Şahıs şirketi ile ihracat yapılır mı neler gerekir ?
Firma olmayan gerçek kişiler de ihracat yapabilir demiştik yukarıdaki yazımızda. Ancak, bir kez değil, bunu birçok kez yapmayı planlıyorsanız, bir şahıs şirketi kurarak ihracat yapmanız daha avantajlı olacaktır. Bu şekilde yaptığınızda KDV iadesi alabilir ve devletin ihracatçı firmalara sağladığı çeşitli desteklerden faydalanabilirsiniz. Diğer tarafından, ihracat yapma hedefi olan bir kişinin, en azından bir şahıs şirketi kurarak, müşterilerine bir firma ile muhatap olduğunu göstermesi, ithalatçı firmaya daha fazla güven verir ve ihracatta devamlılığın sağlanmasına katkısı olur. İthalatçı firma tarafından yapılacak ödemelerin bir firma hesabına yapılması her zaman için bir şahsın kişisel hesabına yapılmasından daha güven vericidir. Böylece şahıs şirketi ile ihracat yapılır mı? sorusunun cevabını vermiş olduk.

İhracat yapmak yada artırmak için tıklayın.
Hangi İhracatçı Birliğine Kayıt Yaptırmalısınız?
İhracatçı birliklerinin görevleri ihracatçıları örgütlendirmek ve ihracatı artırarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunmaktır. İşbirliğini geliştirmek suretiyle bu birliklere kayıt olurken göz önünde bulundurmanız gereken kriterler aşağıda anlatılmıştır.
Firmanızın bulunduğu bölgede yer alan veya ürün grubunuza uygun bir ihracatçı birliğine kayıt yaptırmalısınız. Mesela İzmir’de bulunan bir firma “Ege İhracatçı Birliği”ne kayıt yaptırabilir.
Yine Denizli’de zeytinyağı üreten bir firmasının Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğine kayıt olması gerekecektir. Tüm İhracatçı birlikleri aşağıda listelenmiştir;

İhracat yapmak yada artırmak için tıklayın.
Ege İhracatçı Birlikleri, İstanbul İhracatçı Birlikleri, İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve, Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, Uludağ İhracatçı Birlikleri.
İhracatçı Birliklerine Kayıt Nasıl yapılır, Hangi Evraklar Gerekir?
İlk kez ihracat yapacak gerçek veya tüzel kişilerin, bulundukları bölgede faaliyet gösteren ihracatçı birliğine, aşağıda listelenen evraklarla başvurması gerekir.
Gerçek Kişiler; imza beyannamesi, Vekâletname (temsil yoluyla işlemlerinizi yaptırmak için), kimlik belgesi.

İhracat yapmak yada artırmak için tıklayın.
Tüzel Kişiler; İmza sirküleri, Faaliyet Belgesi, Ticaret sicil gazetesi, Vergi mükellefiyet yazısı, Vekaletname (temsil yoluyla işlemlerinizi yaptırmak için), firma yetkililerinin kimlik belgesi.
Gümrük Müşaviri ile nasıl çalışılır, gümrük müşaviri nasıl seçilir?
Öncelikle gümrük müşavirinin görevi nedir bunu açıklayalım. Gümrük müşaviri sizin kendisine verdiğiniz vekalet ile, sizin belirleyeceğiniz bir süre içerisinde, gümrükte sizin adınıza beyanname açmaya, işlem yapmaya yetkisi olan kişilerdir. İş yerinizin bulunduğu ve ürünleri sevk edeceğiniz bir şehirde, yerleşik bir gümrük müşaviri ile çalışabilirsiniz. Eğer farklı lokasyonlar kullanarak sevkiyat yapacaksanız, Türkiye’nin liman şehirlerinde ofisleri olan, ulusal çapta faaliyet gösteren bir gümrük müşaviri ile çalışmak daha avantajlı olacaktır.
Bu işlemleri gerçekleştirdiğinizde ister gerçek kişi isterse bir firma olun, artık ihracat yapmaya hazır hale gelmişsiniz demektir. Buraya kadar olan kısım, tüm ihracat yapmak isteyenlerin uygulaması gereken prosedürleri kapsıyordu. Aşağıda açıklamaya çalışacağımız kısım ise, benzer şekilde ihracatta başarılı olmak isteyenlerin uygulaması gereken çalışmalar.
İhracata Yönelik Pazarlama ve Satış Çalışmaları
İhracat yapmak yada artırmak için tıklayın.
Hemen hemen her firmanın hayalidir ihracat yapmak. Çünkü ihracat demek nakit para, daha geniş pazar olanakları, daha fazla teşvik imkanı gibi birçok avantaja da sahip olmak demek. Peki yukarıda saydığımız adımları gerçekleştiren her firmanın ihracat yapma garantisi var mı ? Cevap tabii ki de yok. Bu sebeple ihracat demek, daha büyük bir rekabet, daha ciddi bir çalışma, daha kurumsal bir yapı, daha güvenilir bir kurgu demek. Peki bu kurumsallığı nasıl sağlayabiliriz. Şimdi gelelim bu sorunun cevabına. Bu kurumsallık ihracatın ilk cephesi olan dijital ortamda başlıyor yani sanal dünyada başlıyor. Bu alemdeki web siteniz aslında sizin sanal ofisiniz. Potansiyel müşterinizi ilk burada karşılıyor ve kendinizi ilk burada tanıtıyorsunuz. Ve bu andan itibaren, logonuzdan, web sitenize, web sitenizden sitenizdeki bilgilere, fotoğraflara kadar birçok unsur, müşterinizin sizinle ticaret yapıp yapmama kararı vermesine katkı sağlıyor.
Mesela savaşı bu ilk cephede kaybettiğinizde diğer cephelerde savaşmaya gerek kalmıyor ve potansiyel müşteriyi elinizden kaybediyorsunuz. Başka bir deyişle bu savaşı kaybetmemek, mevcut rakiplerinizin önüne geçip ihracatı sonlandırmak için bu sanal alemde neler yapmalısınız. Öncelikli olarak şunu asla unutmayın; müşterinize sunacağınız her şey onun size karşı algısını olumlu yada olumsuz yönde etkiler. Eğer bu algıyı yönetip müşterinize güven verirseniz bu sonuca olumlu olarak yansıyacaktır. Eğer yönetemezseniz potansiyel müşterinizi web sitenizde 10 saniye bile tutamayabilirsiniz.
Dijital Pazarlama ile ihracat nasıl yapılır yada arttırılır?
Bu sorunun cevabını daha detaylı olarak anlatabilmek için sizi Dijital Pazarlama ile İhracat nasıl arttırılır? yazımıza yönlendirmek istiyoruz. Dijital Pazarlama ile ihracat nasıl yapılır ? yazımızda size ihracata nasıl başlayacağınızı yada ihracatınızı nasıl arttırabileceğinizi ipuçlarını örnekleriyle vermeye çalıştık. Bu nedenle yazıyı okuyarak, çok fazla maliyetleri olan reel çalışmalar yapmanıza gerek yoktur.
Ancak çok daha az maliyetli ve hedef pazarınıza daha kolay ulaşabileceğiniz, yaşanmış ve sonuç vermiş çalışmalar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Ek olarak merak ettiğiniz soruları sormak yada daha detaylı bilgi almak için whatsapp hattımızdan da şimdi bize ulaşabilirsiniz.
Yazımızda detaylı şekilde ihracat nasıl yapılır adım adım anlattım. Daha fazla bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
Bir cevap yazın