E-ihracat Nedir ve Nasıl Yapılır?


İçindekiler
- 1 E-ihracat Nedir ve Nasıl Yapılır?
- 2 Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
- 2.0.1 E-ihracat Nasıl Yapılır?
- 2.0.2 Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Nedir?
- 2.0.3 Etgb beyan formu nedir?
- 2.0.4 E-İhracatta gümrük işlemleri nasıl yapılır?
- 2.0.5 E-İhracat gümrük işlemlerindeki kolaylıklar nelerdir?
- 2.0.6 E-İhracat yoluyla gönderilen eşyanın geri gelmesi halinde nasıl işlem yapılır?
- 2.0.7 E-ihracatta dikkat edilmesi gerekenler
- 2.0.7.1 1- Hedef Kitlenizi Belirleyin
- 2.0.7.2 2- Ürünü Tanıyın
- 2.0.7.3 3- Doğru Pazarlama Stratejisi ve Çoklu Kanal Kullanımına Dikkat Edin
- 2.0.7.4 4- Pazarı İyi Analiz Edin
- 2.0.7.5 5- Bir Web Sitesi Mutlaka Bulunmalı
- 2.0.7.6 6- Sosyal Medyada Aktif Olun
- 2.0.7.7 7- Müşteri Bilgilerini Düzenli Saklayın
- 2.0.7.8 8- Uluslararası B2B Sitelerinde Aktif Olun
- 2.0.7.9 9- Sitenizi özelleştirin
- 2.0.7.10 10- Dil seçenekleri ekleyin
- 2.0.7.11 11- Para birimi seçenekleri ekleyin
- 2.0.7.12 12- Fiyatlandırmayı ülkeye göre yapın
- 2.0.7.13 13- Lojistik entegrasyonunu yapın
- 2.0.7.14 14-Farklı diller için SEO yapın
- 2.0.7.15 15- Ödeme sistemlerini uyumlu kılın
- 2.0.7.16 16- Sayfaları özelleştirin
- 2.0.7.17 17- Çağrı merkezi hizmeti verin
- 2.0.7.18 18- ERP entegrasyonunu yapın
- 2.0.8 Bireysel ihracat nasıl yapılır?
- 3 Sıkça Sorulan Sorular
- 3.0.1 Mikro ihracat kargo fiyatları ne kadar?
- 3.0.2 Mikro ihracat kapıda ödeme var mı?
- 3.0.3 Klasik ihracat ve E-İhracat arasındaki temel farklar nelerdir?
- 3.0.4 E-ihracatta gümrük vergisi muafiyetlerinden nasıl faydalanılır?
- 3.0.5 E-İhracatın Avantajları Nelerdir?
- 3.0.6 E-ihracat sitesi açmak için neler yapmalıyım?
- 3.0.7 En önemli e-ihracat siteleri nelerdir?
- 3.0.8 En çok satılan e-ihracat ürünleri nelerdir ?
- 3.0.9 E-ihracat kargo işlemleri nasıl yapılır?
- 3.0.10 E-ihracat destekleri nelerdir?
- 3.0.11 N11 ile e-ihracat nedir? Nasıl Yapılır?
- 3.1 Facebook Yorumları
E-ihracat Nedir ve Nasıl Yapılır?
E ihracat nedir?
E-ihracat, e-ticaret ile ihracat kelimelerin birleşmesinden meydana gelen bir kavram. Anlamı, başka ülkelerdeki internet kullanıcılarına e-ticaret sitesi üzerinden satış yapabilmemize olanak sağlayan, son yıllarda gelişen bir ticaret şekli. Yani bir nevi e-ticaret yoluyla ihracat. Dijital pazarlama araçlarının geliştiği günümüzde, artık insanlara ulaşmak çok daha kolaylaştı ve dünya gerçekten küresel bir köy haline geldi. Abd’deki bir internet kullanıcısı, web sitesi üzerinden Çin’den bir ürünü çok rahat bir şekilde kredi kartı ile ödemesini yaparak alabiliyor. İhracat yapmak isteyen firmalar da geleneksel ihracat yöntemlerinin zorluğundan kurtulmak ve daha çok insana ulaşmak için günümüzde yavaş yavaş e-ihracat yöntemine geçiş yapmaya başladılar. E-ticaret ihracat ile birleştiğinde oluşan bu yeni kavramı, yakında çok daha fazla duymaya başlayacağız.
E-ihracat, maksimum 300 kg ve 7.500 Euro limitine kadar olan, e-ticaret sitesi aracılığıyla işletmeden yurt dışındaki bireysel müşteriye yapılan satış işlemlerine verilen isimdir. Aynı zamanda bu işleme mikro ihracat da denmektedir. Bu işlem için ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) kullanılmaktadır.
Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
E-ihracat Nasıl Yapılır?
Şimdi gelelim E ihracat Nasıl Yapılır yada yurtdışına e ticaret nasıl yapılır ? sorumuzun cevabını bulmaya. Aslında bu sorunun başka açılımları da var. Örneğin; e ihracat yapmak istiyorum fakat nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bu gibi sorularınızın cevabı iki kısma ayrılıyor. Birinci kısım pazarlama yani tanıtım çalışmaları. İkinci kısım ise satışın gerçekleşmesi ile yapılması gerekenler. Birinci kısımdan başlarsak, yani pazarlama çalışmalarından başlarsak; E-ihracat tamamiyle internet sitesi üzerinden satışa yönelik bir sistem olduğundan, sitenizin tanıtımı, müşteri bulma gibi çalışmalar da tamamiyle dijital pazarlama yöntemleri ile yapılıyor. Bunun için yurt dışına ihracat yapmak isteyenlerin önemle okuması gereken bir yazımız var; Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? Bu yazımızı okuduğunuzda e ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak için gerekli olan tüm dijital pazarlama çalışmalarını sebep-sonuçlarıyla birlikte görmüş olacaksınız. Bu çalışmalara burada kısaca değinecek olursak; yapmanız gereken dijital pazarlama çalışmalarını iki kısma ayırabiliriz; Birinci kısım sanal ofisiniz olan, ürünlerinizi sergileyeceğiniz alanların kaliteli bir şekilde oluşturulması. Ki bu çalışmalar kurumsal kimlik, web sitesi, sosyal medya ve video çalışmaları. İkinci kısım ise oluşturduğunuz sanal ofisinizi daha fazla insanın ziyaret etmesi için yapmanız gereken çalışmalar. Bunları da SEO, youtube, ilan (Online Mağaza), blog çalışmaları olarak sıralayabiliriz. Bu yazımızda dijital pazarlama ile ilgili konuya bu kadar yer verip detaylar için sizi Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? yazımıza havale etmek istiyoruz.
Dijital pazarlama çalışmalarına başladınız ve yaptığınız çalışmalar neticesinde internet siteniz üzerinden bir satış gerçekleştirdiniz. Bu aşamada ise satış işlemleri başlıyor. Satış işlemlerinde gümrük mevzuatı değil Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi prosedürleri uygulanır.
Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) Nedir?
ETGB açılımı Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) yani ithalat ve ihracat yapan firmalar için sadece yetkilendirilmiş taşıyıcı firmalar veya operatörler tarafından dijital ortamda düzenlenen bir belgedir. ETGB rejimine konu eşya veya ürünün tutarı 7500 Euro ve ağırlığı 300 kilogramı aşmamalıdır. Bu şartları taşıyan ürünlerin ihracatına “hızlandırılmış ihracat”, “mikro ihracat” veya “ETGB” adı verilir.
ETGB açılımı olan Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ile Gümrük Müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanır ve Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sistemine aktarılır. ETGB çıktıları ile KDV iadesi talebinde bulunulabilir. Gümrük müşavirleri tarafından düzenlenemez. Taşıyıcı firmalar, ürünleri teslim aldıktan sonra kısa süre içinde yasal işlemleri bitirerek, gönderici firmaya ETGB evraklarını mail yoluyla iletir.
Tüm gümrük işlemlerine ilişkin faaliyetlerinin takibi ve sonuçlandırılmasından yetkili taşıyıcı firmalar sorumludur. Bu işlemler için gümrük müşavirliği bedeli, ambar ücreti ve İhracatçılar Birliği ücreti gibi maliyetler çıkarılmaz. ETGB düzenleme yetkisi olan PTS, DHL, UPS ve TNT gibi kargo firmaları aracılığı ile mikro ihracat prosedürleri minimum seviyeye indirilebilir.
ETGB için taşıyıcı firmalar tarafından aşağıdaki belgeler talep edilir;
- Dolaylı temsil yetki belgesi (İmza sirküleri fotokopisi ile)
- İhracat bilgi formu
- Fatura nüshaları (Türkçe, İngilizce)
- Çeki listesi (Packing List)
Etgb beyan formu nedir?
Etgb beyan formu hızlı ihracat ile ilgili gerekli tüm bilgilerin bulunduğu formdur. Bu form aşağıdaki bilgileri içerir:
- Konşimento numarası
- İhracatçı firma adı
- Vergi numarası ve dairesi
- İhracatçı firma adresi
- İlgili kişi ve irtibat bilgileri- telefon ve fax numarası ile e- posta adresi
- İhracatçı banka bilgisi
- Eşyanın cinsi
- GTIP no
- Eşya adedi- eşya kıymeti-ödeme şekli
- Kap adedi | Net kg | Brüt kg
Örnek Etgb beyan formu için UPS firmasının hazırladığı Etgb beyan formu örneğini linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.
E-İhracatta gümrük işlemleri nasıl yapılır?
E-İhracatta gümrük işlemleri, normal ve standart ihracat işlemlerinden daha farklı ve daha kolay bir yöntemle yapılmaktadır. “Mikro İhracat” olarak da adlandırılan, değeri 15.000 Avro ve miktarı brüt 300 kilograma kadar olan eşyanın ihracatına ilişkin gümrük işlemleri, Ticaret Bakanlığı tarafından operatör yetkisi verilmiş olan posta ve hızlı kargo firmaları tarafından yapılır.
E-İhracat gümrük işlemlerindeki kolaylıklar nelerdir?
E-İhracat işlemlerinizi,
– Hızlı kargo firmasına ya da posta idaresine ödediğiniz taşıma ücreti dışında bir maliyete katlanmadan,
– Gümrük müşavirliği hizmet bedeli ve ihracatçı birliğine üyelik aidatı ödemeden,
– Gümrük beyanınız ihracatçı birliği tarafından onaylatmaksızın, gerçekleştirirsiniz.
Eşyanız, operatör firma tarafından kapınızdan teslim alınarak ve gümrük beyanı dahil tüm gümrük işlemleri bu firma tarafından yapılarak yurt dışına gönderilir. Ayrıca, bu şekilde yaptığınız ihracattan doğan KDV iadesini de alabilirsiniz.
E-İhracat yoluyla gönderilen eşyanın geri gelmesi halinde nasıl işlem yapılır?
Değeri 15.000 Avro ve miktarı brüt 300 kilograma kadar olan ve operatör hızlı kargo firması ya da posta idaresi tarafından gümrük işlemleri tamamlanarak yurt dışına ihraç edilen eşyanın kısmen ya da tamamen geri gelmesi durumunda, geri gelen eşyanın gümrük beyanı da operatör firma tarafından yapılabilmektedir.
E-ihracatta dikkat edilmesi gerekenler
Yurt dışına satış yapmak ya da buralarda faaliyet yürütmek için kısacası e-ihracat yapmak içinse dikkat edilmesi gereken birkaç nokta, basit ama etkili adım bulunuyor. Bu adımları takip etmek, e-ihracatta başarılı olmak için büyük bir mesafe kat etmek anlamına geliyor.
1- Hedef Kitlenizi Belirleyin
Yurt dışına açılmadan önce ürün ya da hizmetlerinize uygun hedef kitlenizi iyi tespit edin. Doğru pazarlama stratejileri kurmak için ürünü iyi tanımak, hitap edilen kitlenin alışkanlıklarını, ihtiyaçlarını ve beklentilerini iyi takip etmek gerekir.
2- Ürünü Tanıyın
E-ticaret firmalarının e-ihracatta başarılı olabilmeleri için kullanıcıya sundukları ürün ya da ürünleri iyi analiz etmeleri gerekir. Maliyet-kar oranı yüksek, beklentilere ve ihtiyaçlara uygun ya da yeni talepler oluşturabilecek kadar dikkat çekici, sonrasında problem çıkarmayacak ürünlere yönelmek daha doğru olabilir. Ayrıca satışı kolay ve stok sorunu yaratmayan ürünlere yönelmek ilk aşamada daha sağlıklı adımlar atılmasına yardımcı olabilir.
3- Doğru Pazarlama Stratejisi ve Çoklu Kanal Kullanımına Dikkat Edin
Hedef kitle belirlendikten sonra bu kitleye nasıl ulaşılacağına dikkat edilmelidir. Dijital kanallardan hangilerinin kullanılacağı, hangi sıklıkta ve ne tür içeriklerle pazarlama çalışmaları yapılacağı, sosyal medyanın gücünden nasıl faydalanılacağı, yola çıkmadan önce belirlenmelidir. Ayrıca trendleri takip etmek de hedef kitleye daha kolay ulaşılmasında rol oynayabilir.
4- Pazarı İyi Analiz Edin
E-ihracatı yapılacak ürünler kadar ihracatın yapılacağı pazar da önemlidir. Bölgenin potansiyeli, rakip analizi, benzer ürünler ve avantajlar-dezavantajlar incelenerek piyasaya hakim olmak, daha gerçekçi adımlar atılabilmesini ve yaşanması muhtemel problemlerin önceden önlenebilmesini beraberinde getirir.
5- Bir Web Sitesi Mutlaka Bulunmalı
Tüketiciler üzerinde güven algısı oluşturmak, farklı soru ve sorunlar için ulaşılabilir bir kaynak olmak, ayrıntılı bilgiler sunmak önemlidir. Bu da ihracat yapan firmanın web sitesi aracılığıyla sağlanabilir.
E-ihracat sitesi nasıl olmalı
E-ihracat sitesi nasıl olmalı sorusunun cevabı aslında çok basit. Türkçe kurumsal bir web site nasıl olmalı ise e-ihracat sitesi de aynı şekilde olmalı. Tek fark bu sitenin dilinin yabancı olması. Dijital Pazarlama çalışmaları yaparken web sitesinin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu yazımızda okuyabilirsiniz.
6- Sosyal Medyada Aktif Olun
Tüketicinin nabzını tutmak, onlarla etkileşime geçmek ve marka bilinirliğini arttırmak için sosyal medyada mutlaka var olmak ve hatta aktif olmak gerekiyor. Bu yolla müşterilerle doğrudan iletişime geçilerek hız ve pratiklik sunulması hem müşteri memnuniyetini beraberinde getirir hem de sadık müşteri kitlesi oluşturulmasına atkı sağlar.
7- Müşteri Bilgilerini Düzenli Saklayın
Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) sistemine sahip olarak müşteri bilgilerini, alışveriş sıklıklarını ve ilgi alanlarını bir havuzda biriktirmek hem profesyonel bir imaj yaratmak hem de problemlere hızlı ve akılcı çözümler üretmek bakımından değerlidir. Müşteriyle kurulan her temasta elde edilen verileri kayda geçirmek, sonraki aşamalarda daha hızlı yol alınmasına yardımcı olur.
8- Uluslararası B2B Sitelerinde Aktif Olun
Uluslararası online alışverişin temel noktaları arasında yer alan alibaba.com, tradeatlas.com, archiexpo.com, fordaq.com gibi B2B sitelerinde yer almak, bu alanlarda kurumsal bir imaj çerçevesinde ürünleri satışa sunmak, dünyanın birçok farklı noktasındaki kullanıcılara tek bir platform aracılığıyla ulaşılmasını sağlar. Üstelik devlet kurumları, bu platformlara üye olunması durumunda üyelik ücretinin çok büyük bir kısmını karşılıyor ve e-ihracatçıların daha düşük maliyetlerle faaliyet yürütmesine imkan tanıyor.
9- Sitenizi özelleştirin
İnternet siteniz, ziyaretçileri lokasyon bazlı tanımalı ve bulundukları konuma göre özelleştirilmiş siteniz ile karşılamalı.
10- Dil seçenekleri ekleyin
Siteniz ziyaretçinin bulunduğu ülkenin dili ile gösterilmeli. Kullanıcı isterse sitenin dilini değiştirebilmeli.
11- Para birimi seçenekleri ekleyin
Fiyatlar ziyaretin gerçekleştiği ülkenin para biriminde gösterilmeli; farklı para birimleri için kur hesaplaması yapılabilmeli.
12- Fiyatlandırmayı ülkeye göre yapın
E-ihracattaki en kritik özelliklerden biri, girilen pazarın dinamiklerine uygun olarak ürünlerin fiyatlanması. Benzer ürüne, farklı ülkelerde pazarın niteliğine uygun fiyatla satış yapılması olarak açıklayabileceğimiz bu özellik, fiyatların yerel para biriminde gösterilmesinden çok farklı. Örneğin, siteye Türkiye’den giriş yapmış kişilere X TL olarak gösterilen ürünler, bir başka ülkeden giriş yapmış kişiye markanın o pazarda ürünü satmak istediği 2X yerel para birimi ile gösterilebilmeli.
13- Lojistik entegrasyonunu yapın
Ürünlerin kullanıcılara sorunsuz şekilde ulaştırılması için en önemli adımlardan biri de lojistik entegrasyonunun yapılması. Giriş yapılan ülkeye uygun kargo seçeneklerinin listelenmesi, ürünlerin Türkiye deposundan, yurtdışı deposundan veya başkasının deposundan gönderimi gibi özel sevkiyat süreçlerine hazır hale getirilmesine yönelik çalışmaların markanın ihtiyaç ve iş yapış modeline uygun şekilde hazırlanması gerekir.
14-Farklı diller için SEO yapın
Yurtiçindeki kullanıcılar hedeflendiğinde gerçekleştirilen arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarının benzeri, e-ihracat için de gerçekleştirilmeli. Dil seçeneklerine göre özelleştirilmiş sayfaların her biri, ayrı bir bağlantı adresi olarak konumlanmalı. Kullanıcıların arama motorlarında farklı dillerde arama yaptıkları gerçeğinden hareketle, markanın dil bariyerine takılmadan arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması sağlanmalı.
15- Ödeme sistemlerini uyumlu kılın
Ödeme altyapısı, kullanıcının giriş yaptığı ülkenin ödeme sistemlerine tam uyumlu olmalı.
16- Sayfaları özelleştirin
Sayfalar, gösterilen banner’lardan ürün açıklamalarındaki metinlere kadar, belirlenen yerel dile uygun olarak özelleştirilmeli.
17- Çağrı merkezi hizmeti verin
Siteden alışveriş yapan ya da yapmayı planlayan kullanıcıların sorularının yanıtlanabilmesi için, çoklu dilde hizmet veren bir çağrı merkezi bulunmalı. Positive olarak, çağrı merkezlerinde kullanılan arayüzleri geliştiriyoruz.
18- ERP entegrasyonunu yapın
ERP entegrasyonu yapılarak, yurtdışı operasyonları için de ihracat faturası kesmek gibi yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesi sağlanmalı.
Bireysel ihracat nasıl yapılır?
Bireysel ihracat nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce bireysel ihracat nedir sorusuna cevap bulmamız gerekiyor. Aslında bireysel ihracat diye bir terim yok. Bireysel ihracat daha çok e-ihracat için kullanılıyor. Kısaca firmalara değilde bireysel yani firma olmayan müşterileri yapılan ihracata halk arasında bireysel ihracat deniyor. E-ihracat’ın nasıl yapıldığı ise bu yazının konusu olduğu için, yazı içerisinde bu sorunun cevabını bulabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Mikro ihracat kargo fiyatları ne kadar?
Mikro ihracat yada diğer adıyla e-ihracat yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında yurt dışına ürün gönderirken ödenecek olan kargo ücretleri. Sizlere bu konuda genel bir fikir vermesi amacıyla biraz araştırma yaparak aşağıdaki sonuçlara ulaştık. Öncelikle belli başlı ihracat yaptığımız ülkelerin kargo fiyatlarını verelim ( Bu fiyatları verirken DHL Express firmasının verileri baz alınacaktır );
DHL ALMANYA KARGO FİYATLARI
DHL Almanya fiyatları;
- 0.5 kg: 22 €
- 10 kg: 122,10 €
- 20 kg: 178.20 €
DHL RUSYA KARGO FİYATLARI
DHL Rusya fiyatları;
- 0.5 kg: 27.50 €
- 10 kg: 183.70 €
- 20 kg: 267.30 €
DHL AMERİKA KARGO FİYATLARI
DHL Amerika fiyatları;
- 0.5 kg: 25.30 Euro,
- 10 kg: 157.30 ve
- 20 kg: 226.60 Euro
DHL İTALYA KARGO FİYATLARI
DHL İtalya fiyatları;
- 0.5. kg’de 22 €
- 10 kg’de 122.10 €
- 20 kg’de 178.20 €
DHL FRANSA KARGO FİYATLARI
DHL Fransa fiyatları;
- 0.5 kg için: 22 €
- 10 kg için: 122.10 €
- 20 kg için: 178.20 €
DHL İNGİLTERE KARGO FİYATLARI
DHL İngiltere fiyatları;
- 0.5 kg: 22 €
- 10 kg: 122.10 €
- 20 kg: 178.20 €
Bunun dışındaki ülkelere e-ihracat yaptığınızda kargo fiyatını ise bu linkten gerekli verileri girerek hesaplayabilirsiniz. Yurt dışı kargo hesaplama
Mikro ihracat kapıda ödeme var mı?
Bu seçenek, müşterinin kargo seçimine ve lokasyonuna bağlı olarak sitenizde yönetilebilmektedir. Eğer müşterinizin bulunduğu bölgede buna engel olacak bir durum yoksa kapıda ödeme ile müşteriniz ödemeyi gerçekleştirebilir.
Klasik ihracat ve E-İhracat arasındaki temel farklar nelerdir?
Klasik İhracatta, yani işletmeden işletmeye gerçekleşen ihracatta, satılan ürüne göre, satış tutarına göre, taşıma tipine göre, müşterinizin ülkesine göre vb. onlarca farklı parametreyi ele alarak, dikkat etmeniz gereken yüzlerce farklı faktör olabilir.

Klasik ihracat ve E-İhracat arasındaki temel farklar nelerdir?
E-ihracatta gümrük vergisi muafiyetlerinden nasıl faydalanılır?
Bu sorunun en kısa ve en net cevabı, kesinlikle evet olacaktır. E-İhracat = İhracattır ve E-İhracat sağladığı verimlilik, getirdiği avantajlar dışında diğer İhracat türlerine göre, teşvikler ve muafiyetler konusunda eksikleri yoktur.
Bireysel müşteriniz adına KDV’siz fatura kesebilir ve ihracatta sağlanan KDV iadesinden faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda, gerek özel bankalar, gerek de devlet tarafından sunulan özel ihracatçı kredileri, ihracatçı teşviklerinden de faydalanabilirsiniz.
E-İhracatın Avantajları Nelerdir?
- E-ihracat, ürün ve hizmetleri lokasyona göre özelleştirmeyi sağlar.
- Lokalizasyon (yerelleştirme) sayesinde e-ihracat firmasının web sitesi farklı ülkelere göre yerelleştirilebilir.
- Geleneksel ihracata göre zaman, emek ve para daha az harcanır.
- Yerel paydaşlarla işbirliği imkanları sağlayarak, şirketin hedeflerini büyütmesine yardımcı olur.
- Devlet teşvikleri ve destekleri fazladır.
E-ihracat sitesi açmak için neler yapmalıyım?
Profesyonel bir e-ihracat sitesi açmak yada e-ihracat sitesi kurmak için öncelikle bir e-ticaret sistemi kuran bir ajans ile anlaşma yapmanız gerekiyor. Biz sizin için bir e-ihracat sitesi açmak için gerekli olan koşulları ve geçilmesi gereken aşamaları yazıyoruz, siz anlaştığınız ajans ile bu aşamaları takip edebilirsiniz.
- Domain – Hosting Aşaması: Öncelikli olarak ürünlerinizin satışını yapacağınız bir web sitesi adresi belirlemelisiniz. Bu belirlediğiniz adres markanızı yansıtacak, akılda kalıcı ve marka tescil sorunu olmayan bir isim olmalı. Bu isim belirlendikten sonra isimtescil yada godaddy gibi domain hizmeti sağlayan aracı firmalar üzerinden satın alınır. Anlaştığınız ajans sitenizin dosyalarını kuracağınız hosting alanını sizin için sağlayacaktır. Bu alanın sitenize gelen ziyaretçilerin sağladığı trafiği kaldıracak bir altyapıya sahip olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekiyor.
- Sitenin Kurulması Aşaması: Domain ve hosting hizmeti sağlandıktan sonra web sitesi kurulum işlemlerine başlanır. Web sitenizin kurumsal kimliğinizi yansıtacak, ürünlerinizi müşterilerin kolaylıkla bulabileceği şekilde bir tasarımı olmalı. Ayrıca sitenizde, müşterinin siteden ödeme yapabileceği online ödeme altyapısını sahip olmalı. Bunun için iki yol izleyebilirsiniz; Öncelikle iyziko, paytr, payu gibi çok kolay şekilde sitenize entegre edebileceğiniz sistemlerle anlaşabilir ve site üzerinden yaptığınız satışlarda komisyon ödeyeceğiniz bir sistem kurabilirsiniz. Yada her banka ile özel olarak görüşüp anlaşarak online ödeme sistemlerinizi aktif hale getirebilirsiniz. Burada ikinci seçenek çok daha fazla uğraşmanız gereken bir seçenek fakat yaptığınız satışlardan bir komisyon ödemiyorsunuz. Birinci seçenek ise çok kolay ve hızlı bir kurulum gerçekleştiriyorsunuz fakat yaptığınız satışlardan komisyon ödeme durumunda kalıyorsunuz. Bizim önerimiz, eğer ürün satışlarında kar marjınız yüksek ise birinci seçeneği başlangıç olarak tercih etmeniz yönündedir.
- Çoklu Dil Desteği Aşaması: E-ihracat sitesi kurmak için en önemli konulardan biri web sitenizin çoklu dil desteğine sahip olması. Bunun için anlaştığınız ajans ile hangi dillerin siteye ekleneceği konusunda başlangıç aşamasında anlaşma yapmanız gerekiyor ki site altyapısı buna göre oluşturulmuş olsun. Bu konuda bizim tavsiyemiz, uluslararası ticaretin dili olan ingilizce dil desteği sitenizde mutlaka olmalı. Bunun dışında hedef pazarınız yerel bir bölgeye hitap ediyorsa o bölgede kullanılan dili de sitenize eklemeniz size satış anlamında bir avantaj sağlayacaktır. Örneğin; Hedef pazarınız Afrika Kıtası ise Afrika’da Fransızca konuşan bir çok ülke bulunduğunu göz önünde bulundurup sitenize Fransızca dil desteğini mutlaka koymalısınız.
- E-ihracat sitesi kurmak için tavsiyemiz: Yukarıdaki tüm aşamaları, bütçenizi çok fazla yormadan gerçekleştirebileceğiniz, daha önce bu tarz çalışmaları başarıyla gerçekleştirmiş olan Kobibazaar E-ticaret Sistemleri firmasını tavsiye ediyoruz. Sesa Bilişim Teknolojileri şirketine ait, e-ticaret sistemleri için kurulan bir marka olan kobibazaar, tamamı ile yurt dışına online satış yapmak isteyen e-ihracat firmalarına çözüm ortağı olması için geliştirilmektedir.
İhracat yapmak isteyen firmaların web sitesi nasıl olmalı soruna daha iyi bir cevap Dijital pazarlama içinde web sitesi çalışmaları nasıl olmalı yazımızı okumak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? Başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
En önemli e-ihracat siteleri nelerdir?
Global anlamda en büyük ve en önemli yurt dışı e-ihracat siteleri; eBay, Amazon, Etsy, Alibaba gibi siteler geliyor. Bu siteler dünyadaki hemen hemen tüm kullanıcıların bildiği, kendilerine ait bir mağaza oluşturup, Çin yada farklı ülkelerden temin ettikleri ürünleri, dijital pazarlama yöntemlerini kullanarak tüm dünya kullanıcılarına e-ihracat yaparak satmaya çalışıyorlar. Burada tek dikkate alınması gereken şey, bu yurt dışı e-ihracat siteleri ‘nde ürünlerini satan kişiler e-ihracat yapıyor fakat kendi siteleri üzerinden değilde genel global bir site üzerinden e-ihracat yaparak ürünlerini satmaya çalışıyor.
Aynı şekilde Türkiye’de ki en büyük ve en önemli e ihracat sitelerinde ise birçok marka, e-ticaret siteleri üzerinden yurt dışına e-ihracat yapıyorlar. Fakat bunların dışında bir örnek vermek istiyorum; bakkal.ae sitesi. Bu site Türk mutfağına ait gıda ürünlerini yurt dışına e-ihracat yaparak satıyor. Bunun dışında tudors, madmext gibi bir çok giyim sektöründeki firma online e ihracat siteleri üzerinden satış yapmaya devam ediyor.
En çok satılan e-ihracat ürünleri nelerdir ?
E-ihracatta başarılı olabilmek ve en çok satılan e-ihracat ürünlerini belirleyebilmek için katma değeri yüksek ürünler seçilmelidir. E-ihracata en uygun sektörler şunlardır;
- Yöresel ürünler,
- Ev tekstili,
- Otomotiv yedek parçaları,
- Oto aksesuarları,
- Hazır giyim,
- Takı ve aksesuar,
- Anne ve bebek ürünleri
Yukarıdaki sektörlerden herhangi birine ait ürünleri yaptıracağınız siteniz yada global satış siteleri üzerinden dijital pazarlama çalışmalarını yaparak satabilirsiniz. Bu e-ihracat ürünleri hem kargosu kolay hemde bozulmayan ürünler olduğu için ayrıca hemen hemen her yerde geçerliliği olan ürünler olduğu için e-ihracat yapacak kişilerin öncelikle göz önüne alması gereken e-ihracat ürünlerinin başında geliyor.
E-ihracat kargo işlemleri nasıl yapılır?
E-ihracat Kargo, yurt dışına gönderilecek malın bedeli 7.500 euro ve ağırlığı 300 kg aşmayan gönderiler için uygulanan kargo işlemleridir. Bu gönderiler gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan ETGB ile e-ihracat kargo firmaları tarafından gönderilir.
Mikro ihracat, gümrük müşavirliği hizmetine gerek kalmadan yetki verilmiş e-ihracat kargo firmaları tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de bu hizmeti veren e ihracat kargo firmaları; DHL, FedEx, TNT, Aramex, PTT vb. Express kargo şirketleridir. Ayrıca 04.02.2013 tarihinden itibaren PTT’ye de temsil yetkisi verilmiş olup Basitleştirilmiş Usulde Ticari Eşya hizmetine başlanmıştır.
Mikro ihracat şekli ile e ihracat kargo yoluyla gönderim için genel olarak şu evraklar istenmektedir.
- 1 adet dolaylı temsil yetki belgesi; (Genel Talimatların ekinde imza sirküleri kopyası ve Orjinal Dolaylı temsil belgesi ile 1 defaya mahsus olmak üzere eklenmelidir)
- İhracat bilgi formu
- Orjinal maliye onaylı Türkçe fatura (Faturada, Eşyanın detaylı Türkçe tanımı, cinsi, türü her kalem için ayrı ayrı belirtilmelidir)
Bu evraklar e-ihracat kargo firmasından temin edilebilmektedir.
E-ihracat destekleri nelerdir?
E-ihracat yapan firmalar, yurt dışındaki faaliyetleri kapsamında önemli miktarda devlet teşviki alabilmektedir. E-ihracat destekleri için, e-ihracatta kullanılan web sitesinin, faaliyette bulunulan ülkenin/pazarın diline uygun şekilde yerelleştirilmesi veya lokalizasyonunun yapılması gerekmektedir. E-ihracat teşvikleri için aynı zamanda e-ihracat aracılığı ile satılacak ürünlerin Türkiye’de üretilmiş olması şartı aranmaktadır.
Devletin e-ihracat için verdiği teşvikler şu alanlarla ilgilidir;
- E-ihracat girişimleri için marka tescili ve pazara giriş seyahat masrafları,
- İhracatçılar tarafından desteklenen yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım giderleri,
- Bazı ülkelerdeki tanıtım/pazarlama faaliyetleri,
- E-ihracat için yurt dışında birim açma destekleri (Açılış ofisi, mağaza, depo ya da showroom gibi)
- Yurt dışında e-ihracat için tasarlanan yerelleştirilmiş web sitelerinin dijital reklam maliyetleri,
- Gazete, dergi, televizyon, billboard ve radyo gibi geleneksel medya mecralarında yayınlanacak yerel dildeki ilanlar,
- Tanıtım amacıyla yurt dışına gönderilen çeşitli promosyon malzemeleri için teşvik verilebilmektedir.
E-İhracat Devlet Teşvikleri Nelerdir?
Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat için verilen 14 farklı destek vardır. Bu desteklerden e-ihracat firmaları da yararlanabilmektedir.
E-ihracat devlet teşviklerinden bazıları şunlardır;
Marka tescil ve korunma desteği: Sınır ötesi e-ticaret kapsamında hizmet, ürün veya yurt içinde tescili yapılmış markaların yurt dışındaki pazarlarda tescilinin yapılması ve markanın korunması için harcanan kalemler için verilen destektir. Bu kapsamda marka tescili araştırması, patent bürosu hizmetleri gibi giderler desteklenmektedir.
Pazar araştırması seyahat desteği: E-ihracat yapmak isteyen firmaların hedef pazar araştırması amacıyla düzenleyecekleri seyahatler için verilen destektir. Firmadan iki kişinin, 1 ila 20 günlük ve en fazla 3 ülkeye yapacağı yurt dışı pazar araştırması seyahatlerinde ulaşım ve konaklama giderlerinin yüzde 70’i desteklenmektedir.
Rapor desteği: Ticaret Bakanlığının uygun gördüğü kurumlardan alınan veya kuruluşlara yaptırılan raporlara yönelik bir destektir. Bu raporlar; pazar araştırması, veri izleme, değerlendirme faaliyetleri, şirket veya marka odaklı raporlar, çeşitli başlıklarda mali ve hukuki analiz raporları gibi raporlardır. Bakanlılığın ön onayı ile verilebilen bu destek iki yıllıktır ve destek oranı yüzde 60’tır.
Şirket satın alma desteği: Yabancı şirket veya marka odaklı raporlar ile yabancı şirket alımı işlemlerine ilişkin mali ve hukuki raporlar için giderler destek kapsamındadır. Bakanlığın ön onayı ile verilen desteğin oranı yüzde 75’tir.
Belge desteği: Çevre, kalite ve sağlık gibi konularında teknik mevzuat ve uyum için verilen destektir. Bu başlıklarda; belge, izin, danışmanlık, ruhsat, sertifika, eğitim ve diğer belgelendirme giderleri yüzde 50 oranında desteklenmektedir.
Birim desteği: Yurt dışı faaliyetleri için şirket bünyesinde açılan birimlerin vergi, harç, kira ve komisyon giderleri yüzde 40 ila 50 oranlarında desteklenmektedir.
Reklam ve tanıtım desteği: E-ihracat için yapılacak reklam, tanıtım, pazarlama, sponsorluk ve ilan giderleri ile kokteyl, konferans, seminer ve lansman gibi faaliyetlerin giderleri desteklenmektedir. Destek oranı yüzde 60’tır.
Fuar desteği: Yurt dışındaki fuarlar için yüzde 50 oranında destek verilebilmektedir. Destek verilen fuarların kapsamı ve destek süresi farklılık arz etmektedir.
N11 ile e-ihracat nedir? Nasıl Yapılır?
Bir cevap yazın