Tunus’a İhracat Nasıl Yapılır?

Giriş
Güncellenme
Tunus’a İhracat Nasıl Yapılır?

Tunus’a İhracat Nasıl Yapılır?

Dünya Ticaret Örgütü’nün kurucu üyelerinden olan Tunus’un 2012 yılı verilerine göre uyguladığı basit ortalama gümrük vergisi tarife oranı %15,5’tir, sözkonusu oran tarım ürünlerinde %33, tarım dışı ürünlerde %12’6’dır. Tunus’a mal ithalatında gümrük vergilerinin yanında gümrük işlemleri vergisi, sanayi geliştirme fonu, tüketim vergisi ve ithal gelir vergisi tahsil edilmektedir. Katma Değer Vergisi, eğitim, sağlık ve toplum için hassas ürünler için %6, bilgisayar malzemeleri, üretim makineleri vb. için %12, diğer mal ve hizmetler için %18’dir.

Tunus 1995 yılından bu yana Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olup, ticaretteki teknik düzenlemeleri DTÖ ile uyumludur. Ürünlerin güvenlik şartlarına uygunluk denetimi temel olarak ithalat aşamasında yapılmaktadır. Ticaret ve El Sanatları Bakanlığı gıda ürünleri, kozmetik ve hijyen ürünleri, ayakkabılar, okul gereçleri, bazı mutfak eşyaları, piller, aydınlatma cihazları, elektrikli ev eşyaları ve oyuncakları denetimden geçirmektedir. Denetimlerde ayrıca, ürün grupları bazında değişmekle birlikte, İlaç Kontrol Laboratuarı, Ulusal Beslenme ve Gıda Teknolojisi Enstitüsü ve Jeokimya ve Mineraloji Analiz Laboratuarı gibi kuruluşlar da rol almaktadır.

Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler

İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.

Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Tunus’un en yoğun ticari ve ekonomik ilişkilere sahip olduğu AB ülkeleri, Fransa, İtalya ve Almanya’dır. Tunus, 1995 yılında akdettiği AB’yle Ortaklık Anlaşması çerçevesinde 1 Ocak 2008 itibarıyla serbest ticaret bölgesi kuran ilk Arap ülkesi olma özelliğine sahiptir. Bu çerçevede, tarifelerin indirimi sanayi sektörüne yönelik olup, tarım-gıda sektörünü kapsamamaktadır.

Bunun yanı sıra, “İlerletilmiş Serbest Ticaret Bölgesi” kapsamında hizmet ve tarım sektöründe de müzakereler 2008 yılı Mart ayında başlamıştır. Tunus, 11 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen Tunus-AB Ortaklık Konseyi toplantısı sırasında “ileri statü” talebinde bulunmuştur. Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında Tunus’a söz konusu statünün verilmesi amacıyla bir yol haritasının belirlenmesine yönelik görüşmeler 2008 yılında başlamış olup, 9 Kasım 2012 tarihinde Brüksel’de düzenlenen AB-Tunus Ortaklık Konseyi toplantısında “imtiyazlı ortaklık” kurulmasına ilişkin yol haritası imzalanmıştır.

Tunus’un ayrıca ülkemiz (Detayları ikili ticari ilişkiler kısmında yer almaktadır.); Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ; Ürdün, Kuveyt, Mısır ve Fas gibi bazı Arap ülkeleriyle ikili veya çok taraflı serbest ticaret anlaşmaları bulunmaktadır.

Türkiye ile Tunus arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler 25 Kasım 2004 yılında imzalanan ve 1 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren iki ülke arasında bir Serbest Ticaret Alanı kurulmasını öngören Ortaklık Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Türkiye, Tunus menşeli sanayi ürünleri için uygulanan gümrük vergilerini Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihte sıfırlamıştır. Tunus ise serbestleştirmeden muaf tutulacak ürünler hariç diğer sanayi ürünleri için gümrük vergilerini aşamalı olarak azaltarak 1 Temmuz 2014 tarihinde sıfırlamıştır. Tunus; yer ve duvar halıları, tül, dantel, dokumaya elverişli maddelerden diğer hazır eşya ve kullanılmış giyim eşyası gibi bazı ürünleri indirimden muaf tutmuştur. Sözkonusu STA kapsamında uygulanan bu oranların geçerli olabilmesi için EUR 1 belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.

Türkiye-Tunus Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında Taraflar belirli sayıda tarım ürününde karşılıklı olarak tarife kotaları kapsamında gümrük vergisi indirimi ve/veya muafiyeti şeklinde taviz tanımışlardır. Ülkemiz menşeli nohut, fasulye, kurutulmuş üzüm, kabuksuz fındık, fındık püresi ve pastları tarife kontenjanı kapsamında tavizlere tabidir. Tunus menşeli hurma, sardalya, uskumru, karides, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar, harissa sosu ve üzüm şarabı tarife kontenjanı kapsamında tavizlere tabidir.

Tunus’un ithalatta uyguladığı gümrük vergilerine, diğer vergilere ve gümrük prosedürlerine ilişkin bilgilere Tunus Gümrük İdaresi’nin www.douane.gov.tn internet sitesinden ulaşılabilmekte ve mal bazında sorgulama yapılabilmekte olup, Tunus ile ülkemizin gümrük tarife cetvellerinde sadece 6’lı bazda uyum olduğu için, alt açılımlarda mal tanımlarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Nijerya ile Ticaret ve İş Fırsatları

24 Nisan 2023 13:00, Pazartesi

Nijerya hakkında genel bilgiler olarak verirsek; Nijerya Federal Cumhuriyet şeklinde ve yaklaşık 36 eyalet ve bir tane merkez eyaleti bulunmaktadır.  Devlet başkanı Muhammed Buhari, resmi dili İngilizce, %50’si müslüman, %40 hristiyan ve yaklaşık %10’da yerel dinlere mensuptur. Nüfusu yaklaşık 205 milyo, yaş ortalaması 18,3 ve ortalama ömür ise 59,3’dür.  Etnik yapısı ise, çok fazla etnik […]

Avrupa’da En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

15 Haziran 2022 15:37, Çarşamba

Avrupa’da En Çok Satılan Ürünler Nelerdir? Avrupa’da En Çok Satılan Ürünler Nelerdir? günümüzde ağır sanayi ürünleri ve yan ürünleri (Otomobil, Rafine Petrol, Elektronik Devre, Oto Parça, Bilgisayar, İlaç) olarak yer alsa da elektronik ürünlerde bu kategoriye fiyat yükseklikleri sebebi ile girmektedir. Dünyada en çok satılan ürünler içerisine ilaç kategorisinin de girmesi ayrıca düşündürücüdür. İnternetten En […]

Etiyopya ile Ticaret ve İş Fırsatları

04 Aralık 2020 11:52, Cuma

Etiyopya Hakkında Genel Bilgi Etiyopya hakkında önce bir bilgi verelim. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa dır,  yönetim biçimi federal Cumhuriyettir. Başkanı Dr. Abiy Ahmet, Devlet Başkanı ise Sahle-Work ZEYDE olan ülkede en fazla konuşulan yabancı dil ingilizcedir.  Dini açıdan değerlendirdiğimizde karışık dinlere mensup insanlar mevcuttur. %63 oranında Hristiyan, %34 oranında Müslümanlar ve  onun devamında da yine […]

Romanya
10 Ağustos 2020 17:38, Pazartesi

Romanya ve Romany’ya ihracat ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Coğrafi Konum Asya, Avrupa ve Ortadoğu’nun kavşak noktasında, Tuna Nehri ve Karadeniz yakınlarında yer alan Romanya, coğrafi yerleşim açısından oldukça stratejik bir konuma sahiptir. Büyük bir ekonomik potansiyeli elinde bulunduran ülke, gelişmiş sanayii ve tarım alanlarının yanı sıra zengin doğal kaynakları açısından da oldukça […]

İsrail
24 Temmuz 2020 10:24, Cuma

İsrail ve İsrail’e ihracat ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Genel Ekonomik Durum İsrail ekonomisi, iç pazarın küçüklüğü nedeniyle ihracata dayalı bir büyüme sergilemektedir. 1990’lı yılların başında korumacı politikalarla gelişen giyim ve ayakkabı sektörleri, artan rekabetin etkisiyle son on yıldır yerini elektronik, haberleşme, medikal ve optik aletler gibi teknoloji-yoğun sektörlere bırakmıştır. Tüm dünyada artan […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× İhracat Yapmak İstiyorum