Suudi Arabistan’a İhracat Nasıl Yapılır
İçindekiler
Suudi Arabistan’a ihracat yapmak istiyorum
Genel Görünüm
En büyük ithalatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 26.50 Milyar $
En büyük ihracatçı 2020 : Diğer 660.43 Milyar $
Türkiye’nin ithalatı 2020 : 1.71 Milyar $
Dünyanın 18. büyük ekonomisine sahip olan Suudi Arabistan Krallığı’nın 2019 yılı GYSH büyüklüğü 792,9 milyar dolardır. Riyal, Suudi Arabistan’ın resmi para birimi olmakla birlikte dolar da kullanılmaktadır. BM, OPEC, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi olan ülkenin yönetim şekli teokratik mutlak monarşidir. Suudi Arabistan ekonomisi diğer bölge ülkeleri gibi ağırlıklı olarak ham petrol üretimine dayanmaktadır. Türkiye’nin bölgede önemli bir ticaret ortağı olan Suudi Arabistan ile 2016 yılında iki ülke arasındaki koordinasyon düzeyini artırmayı, stratejik işbirliğini güçlendirmeyi, dostluk bağlarını pekiştirmeyi, halklar arasındaki bağları sağlamlaştırmayı amaçlayan Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi kurulmuştur. Suudi Arabistan, Dünya Bankası “İş Yapma Kolaylığı” endeksinde 62. sırada yer almaktadır.
Suudi Arabistan günlük 10,5 milyon varil civarlarında üretim kapasitesi ile, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden birisidir. 2014 yılından bu yana petrol fiyatlarındaki yüksekdalgalanmalar göz önüne alındığında, ülke GSYH’sinin yaklaşık %42-45’ini sadece petrol gelirleri oluşturmaktadır. Ülke ekonomisinin petrole bu denli bağlı olmasından dolayı söz konusu ağırlığın azaltılması devletin en önemli öncelikleri arasında yer almaktadır.
Suudi Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre ülkenin 34,2 milyonluk nüfusu içerisinde işgücüne katılım oranı %58 iken işsizlik oranı yaklaşık %6’dır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre 2019 yılında yıllık reel olarak %0,3 büyüyen Suudi Arabistan ekonomisinin, 2020 yılında COVID-19 pandemisinin etkisi ve petrol üreticisi ülkeler kartelinde (OPEC) Rusya ile yaşadığı fiyat krizinin negatif etkileri ile -%2,3 oranında daralacağı öngörülmektedir.
Comtrade verilerine göre, Suudi Arabistan 2018 yılında toplam 294,5 milyar dolarlık ihracat ve 135,2 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. En yakın ticari ilişkilerini Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve Hindistan ile kurmaktadır. Türkiye, 2019 yılında Suudi Arabistan’a 3,3 milyar dolarlık ihracat yaparken Suudi Arabistan’dan 2 milyar dolarlık ithalat yapmıştır. 2019 yılında 5,3 milyar dolarlık ikili ticaret büyüklüğümüz ile Suudi Arabistan, Türkiye’nin en büyük 20. ticaret ortağı konumundadır.
Ticari Cazibe Faktörleri
Stratejik Pazara Giriş Kriterleri
Anlaşmalar ve Vergiler
Türkiye ile Suudi Arabistan arasında “Çifte Vergilendirmeyi Önleme” ve “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması” ikili anlaşmaları yürürlüktedir.
Suudi Arabistan’da 2018 yılında getirilen Katma Değer Vergisi standart oranı %5’dir. Nitelikli ilaçların, tıbbi malların ve yatırım metallerinin temini, ulaşım için yedek parça temini, sarf malzemeleri, bakım ve onarım hizmetleri de dahil olmak üzere bazı mal ve hizmetler vergiden muaftır. Ülkede gelir vergisi bulunmamaktadır.
Standartlar ve Kurallar
Suudi Standartları, Metroloji ve Kalite Örgütü (SASO), Suudi Arabistan’a yönelik ürünleri kapsayan bir Uygunluk Değerlendirme Programı’na (CAP) sahiptir.
CAP, Suudi Arabistan’a ihracat yapmak isteyen şirketlerin kalite kontrolleri ve denetimleri gerektirir. İhraç edilen bazı ürünlerde “Uygunluk sertifikası” alınması gerekmektedir. Uygunluk sertifikası Türkiye’de Türk Standartlar Enstitüsü’nden alınabilmektedir.
Gıda ürünleri ihracatından önce Suudi Gıda ve İlaç Kurumundan (SFDA) lisans alınmalıdır.
Suudi Gıda ve İlaç Kurumu lisansı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
SASO hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Paketleme ve Etiketleme
Paketleme standartları, uluslararası standartlara sahip Suudi Arabistan Standartlar Kurumu – SASO tarafından belirlenmektedir. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın giriş limanlarındaki denetim ve test laboratuvarları aracılığıyla SASO kurallarını uygulamaktadır.
Ülkeye ihraç edilecek ürünlerin üzerinde, hangi ülke menşeli olduğunu gösteren, çıkmayacak ve zarar görmeyecek şekilde görünür bir yerde etiket olmalıdır. İhracat ürünlerinde Arapça etiketlerin kullanılması gerekmektedir. Özellikle de makine sektöründeki ihraç ürünlerde kullanım kılavuzlarının Arapça olması makinelerin kurulumundan sonra yaşanacak sorunların azaltılması açısından önemlidir.
Pazara Giriş Yolu
Ülkenin vize uygulamalarında yaşanan sorunların aşılması için bölge ülkelerindeki fuarlara katılmak pazara giriş stratejisi açısından önemlidir.
Acenteler ve distribütörler: Yerel acenteler veya distribütörler kullanmak, Arapçanın işletmelerin ana dili olması ve dilde akıcılığın yerel ortaklar kullanırken büyük bir avantaj yaratması açısından etkili bir pazara giriş yoludur. Özellikle satış sonrası teknik destek gerektiren makine ve beyaz eşya gibi ürün gruplarında, yaygın servis ağı altyapısı olan veya oluşturabilecek yerel ortaklar ile çalışılması daha faydalı olacaktır.
Doğrudan satış: Tüketiciye doğrudan ve hızlı şekilde ulaşmak gibi önemli faydaları olan doğrudan satış stratejisi Suudi Arabistan pazarı için önemlidir Suudi Arabistan’da faaliyet gösteren 200’ün üzerinde Türk sermayeli şirket bulunmaktadır. Bu firmaların toplam yatırımı 600 milyon dolar üzerindedir.
İş Kültürü
Suudi Arabistan’da dinin iş dünyası üzerinde önemli bir yeri vardır. Çalışma günleri Pazar ve Perşembe arasındadır. Misafirlere iyi davranmak Suudiler arasında erdem olarak kabul edilmektedir. Yemeklerde çok az konuşulmaktadır. Suudiler yemekte sessizliği tercih ederler.
İş ilişkileri aşırı derecede kişisel davranışlarla yürütülmektedir. Suudilerle iyi ilişki oluşturabilmenin bir yolu da, onların sağlığı, kardeşleri, amcaları, kuzenleri ve oğulları ile ilgili olabilecek soruları sormak; karşı tarafı ve aile bağlarını önemsediğinizi göstermektir. Ancak, ailenin kadın üyeleri hakkında soru sorulmaması gerekmektedir. Suudiler konuşma esnasında aralarındaki mesafeyi çok kısa tutmaktadırlar. Bu tür durumlarda geriye doğru çekilmek karşı tarafta soğuk bir izlenim bırakmaktadır.
Ödeme Koşulları
Ticaret başta olmak üzere tüm iş ilişkilerinde konular sözleşmeye bağlanmalı, söz üzerinden kesinlikle hareket edilmemelidir. Akreditifli alışveriş tercih edilmeli, çekten kaçınılmalıdır. Akreditifin yanı sıra açık hesap, ön ödeme ve vesaik mukabili ödeme de iki tarafın da kabul etmesi durumunda kullanılabilmektedir.
İkili Anlaşmalar
Suudi Arabistan’a ürün satmak istiyorum? Suudi Arabistan’a ürün nasıl satabilirim? sorusuna günümüz ekonomik koşullarında verilebilecek en sağlıklı yanıt e-ihracat tır. Eskiden ihracat ile ilgili yurtdışında müşteri bulmak adına yüksek maliyetli fuar çalışmaları ve ajanslar üzerinden reklam faaliyetleri ile sınırlı sayıda müşteriye ulaşılabiliyordu. Günümüzde internetin sınırsız olanaklarını kullanarak iyi bir e-ihracat sitesi ve dijital pazarlama faaliyeti ile oldukça az maliyetle yüksek kâr elde edebilmeniz mümkün. Ticari açıdan e-ihracat çok karmaşık bir alan gibi gözükse de artık kargo firmalarının sizin adınıza gümrük işlemlerini yürütmesi ve kurumsal yazılım firmalarının başarılı hazır e-ihracat paketlerini düşük maliyetle sunması sonucu genele yayılmıştır.
İhracat Potansiyeli En Yüksek Sektörler ve Ürünler
İlaç ve Kimya Sektörü
- Ürün Adı: Tarım ilaçları (bu faslın 2 nolu altpozisyon notunda belirtilen); 300gr < net ağırlığı <=7,5 kg?lık ambalajlarda
Ürün Gtip Kodu: 380862
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
- Ürün Adı: Tris (2,3-dibromopropil) fosfat içeren karışımlar
Ürün Gtip Kodu: 382483
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Tedavide/korunmada kullanılmak üzere hazırlanan diğer ilaçlar
Ürün Gtip Kodu: 300490
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Diklorofloroetanlar
Ürün Gtip Kodu: 290373
Ticaret Bakanlığı Puanı: 992 / 1000
- Ürün Adı: Yiyecek ve içecek sanayilerinde kullanılan kokusuz maddeler ve karışımlar
Ürün Gtip Kodu: 330210
Ticaret Bakanlığı Puanı: 991 / 1000
Tarım ve Hayvancılık Sektörü
- Ürün Adı: Tavuk yumurtaları (Gallus domesticus türü); kuluçkalık
Ürün Gtip Kodu: 040711
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Süt, krema (%10 <katı yağ =< %21, konsantre edilmemiş, katkısız)
Ürün Gtip Kodu: 040150
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Badem (kabuksuz)
Ürün Gtip Kodu: 080212
Ticaret Bakanlığı Puanı: 994 / 1000
- Ürün Adı: Taze peynir (olgunlaşmamış/sertleşmemiş) ve lor
Ürün Gtip Kodu: 040610
Ticaret Bakanlığı Puanı: 994 / 1000
- Ürün Adı: Bulgur ve irmik; buğdaydan
Ürün Gtip Kodu: 110311
Ticaret Bakanlığı Puanı: 993 / 1000
Makine Sektörü
- Ürün Adı: Mektupları tasnif/katlama/yerleştirme/açma/kapama/mühürleme vb. makineler
Ürün Gtip Kodu: 847230
Ticaret Bakanlığı Puanı: 998 / 1000
- Ürün Adı: Kömür/kaya kesicileri ve tünel açma makineleri; kendinden hareketli
Ürün Gtip Kodu: 843031
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Tartı aletleri-30kg<tartma kapasitesi<5000 kg
Ürün Gtip Kodu: 842382
Ticaret Bakanlığı Puanı: 982 / 1000
- Ürün Adı: Asansör, skipli asansör/yürüyen merdiven aksam, parçaları
Ürün Gtip Kodu: 843131
Ticaret Bakanlığı Puanı: 980 / 1000
- Ürün Adı: Maddeleri tartıp kaplara dolduran tartı alet ve cihazları
Ürün Gtip Kodu: 842330
Ticaret Bakanlığı Puanı: 979 / 1000
Demir-Çelik ve Metal Sektörü
- Ürün Adı: Demir/çelikten öğütücü bilyeler ve öğütmeye mahsus benzeri eşya
Ürün Gtip Kodu: 732591
Ticaret Bakanlığı Puanı: 993 / 1000
- Ürün Adı: Demir/çelikten gaz/petrol sondajında kullanılan diğer mahfaza/üretim boruları
Ürün Gtip Kodu: 730629
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990 / 1000
- Ürün Adı: Kıymetli metallerle kaplanmış heykelcikler ve diğer süs eşyası
Ürün Gtip Kodu: 830621
Ticaret Bakanlığı Puanı: 983 / 1000
- Ürün Adı: Antimondan diğer eşya
Ürün Gtip Kodu: 811090
Ticaret Bakanlığı Puanı: 982 / 1000
- Ürün Adı: Cep/kol saatlerinin diğer zarfları
Ürün Gtip Kodu: 911180
Ticaret Bakanlığı Puanı: 980/ 1000
Elektrik-Elektronik Sektörü
- Ürün Adı: Katot ışınlı tüplere ait aksam/parça
Ürün Gtip Kodu: 854091
Ticaret Bakanlığı Puanı: 998 / 1000
- Ürün Adı: Sıvı dielektrik transformatörleri;gücü>10000 kVA
Ürün Gtip Kodu: 850423
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Nikel kadmiyumlu akümülatörler
Ürün Gtip Kodu: 850730
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Seramikten elektrik izolatörleri
Ürün Gtip Kodu: 854620
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Diğer elektrikli işaret, emniyet/trafik kontrol kumanda cihazı
Ürün Gtip Kodu: 853080
Ticaret Bakanlığı Puanı: 990/ 1000
Hazır Giyim Sektörü
- Ürün Adı: Kayak kıyafetleri
Ürün Gtip Kodu: 621120
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Kadın/kız çocuk için takım elbise; dokumaya elverişli diğer maddelerden (örme veya kroşe)
Ürün Gtip Kodu: 610419
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995 / 1000
- Ürün Adı: Erkek/erkek çocuk için takım halinde kıyafet; pamuktan
Ürün Gtip Kodu: 620322
Ticaret Bakanlığı Puanı: 985 / 1000
- Ürün Adı: Diğer çoraplar; yünden veya ince hayvan kıllarından (örme veya kroşe)
Ürün Gtip Kodu: 611594
Ticaret Bakanlığı Puanı: 985 / 1000
- Ürün Adı: Kadın/kız çocuk için takım; yün/ince kıldan
Ürün Gtip Kodu: 620421
Ticaret Bakanlığı Puanı: 983/ 1000
Tekstil Sektörü
- Ürün Adı: Kumaşlar, dokuma; kaba hayvan kılı veya at kılı
Ürün Gtip Kodu: 511300
Ticaret Bakanlığı Puanı: 1000 / 1000
- Ürün Adı: Mensucat; bez ayağı, boyanmış, devamsız poliester170gr
Ürün Gtip Kodu: 551421
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999 / 1000
- Ürün Adı: Pamuktan işlemeler (parça, şerit-motifler)
Ürün Gtip Kodu: 581091
Ticaret Bakanlığı Puanı: 998 / 1000
- Ürün Adı: Yün iplikler; yün<%85 ağırlık, perakendeye hazır değil
Ürün Gtip Kodu: 510720
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996 / 1000
- Ürün Adı: Diğer dokunmuş men; diğer, renkli ipliklerden, naylon/poliamid=>%85
Ürün Gtip Kodu: 540743
Ticaret Bakanlığı Puanı: 994 / 1000
Ağaç ve Orman Ürünleri Sektörü
- Ürün Adı: Uzunlamasına kesilmiş koyu ve açık kırmızı meranti ve meranti bakau; kalın >= 6mm.
Ürün Gtip Kodu: 440725
Ticaret Bakanlığı Puanı: 999/ 1000
- Ürün Adı: Koyu&açık kırmızı meranti, meranti bakau kaplamalık, kontrplak için yaprak; kalın >6mm.
Ürün Gtip Kodu: 440831
Ticaret Bakanlığı Puanı: 983 / 1000
- Ürün Adı: Bambudan diğer lifli selülozik maddelerin hamurları
Ürün Gtip Kodu: 470630
Ticaret Bakanlığı Puanı: 968/ 1000
- Ürün Adı: Ağaçtan yonga ve levha
Ürün Gtip Kodu: 441011
Ticaret Bakanlığı Puanı: 966 / 1000
- Ürün Adı: Yarı kimyasal odun hamuru
Ürün Gtip Kodu: 470500
Ticaret Bakanlığı Puanı: 964/ 1000
Plastik ve Kauçuk Sektörü
- Ürün Adı: Boya, badana, vernik vb fırçaları; boya, badana tampon ruloları
Ürün Gtip Kodu: 960340
Ticaret Bakanlığı Puanı: 977/ 1000
- Ürün Adı: Vinil klorür polimerlerinden monofil, çubuk, profiller-eni kesiti >1mm
Ürün Gtip Kodu: 391620
Ticaret Bakanlığı Puanı: 966/ 1000
- Ürün Adı: Plastikten tüp, boru ve hortum bağlantı elemanları
Ürün Gtip Kodu: 391740
Ticaret Bakanlığı Puanı: 964/ 1000
- Ürün Adı: Uçak dış lastiği; yeni
Ürün Gtip Kodu: 401130
Ticaret Bakanlığı Puanı: 963/ 1000
- Ürün Adı: Sanatçı fırçaları, yazı fırçaları, kozmetik tatbik fırçaları
Ürün Gtip Kodu: 960330
Ticaret Bakanlığı Puanı: 961/ 1000
İşlenmiş Tarım Ürünleri Sektörü
- Ürün Adı: Glikoz ve glikoz şurubu (kuru halde ağırlık; %20-%50 fruktoz içeren)
Ürün Gtip Kodu: 170240
Ticaret Bakanlığı Puanı: 997 / 1000
- Ürün Adı: Kakao hamuru; yağı alınmamış
Ürün Gtip Kodu: 180310
Ticaret Bakanlığı Puanı: 996/ 1000
- Ürün Adı: Tütün içeren sigaralar
Ürün Gtip Kodu: 240220
Ticaret Bakanlığı Puanı: 995/ 1000
- Ürün Adı: Kakao müstahzarları (ağırlığı; >2 kg sıvı/hamur/toz/kalıp/dilim/çubuk vs.)
Ürün Gtip Kodu: 180620
Ticaret Bakanlığı Puanı: 993 / 1000
- Ürün Adı: Diğer çikolata, kakao içeren gıda müstahzarları
Ürün Gtip Kodu: 180690
Ticaret Bakanlığı Puanı: 992/ 1000
Suudi Arabistan’a İhracat Nasıl Yapılır
Suudi arabistan’a ihracat nasıl yapılır Suudi Arabistan’a ihracat nasıl yapılır? Suudi Arabistan’a ürün satmak istiyorum? Suudi Arabistan’a ürün göndermek istiyorum? Suudi Arabistan’a mikro ihracat yapmak istiyorum? bu makalemizde sorularınıza cevap bulacaksınız ve sizde kolayca e-ihracat yapabileceksiniz.
Suudi arabistan’a ihracat nasıl yapılır ? Suudi Arabistan ile Türkiye’nin ekonomik ilişkileri 5.107 Milyar doların üzerinde gerçekleşmektedir. Petrolün keşfedildiği 1938 yılından bu yana petrol gelirleriyle büyüyen ve petrol aranması-çıkarılması, işletilmesi-dağıtılması faaliyetleri etrafında gelişen Suudi Arabistan ekonomisinde, milli gelirin yaklaşık yarısı, ihracatın %80’den fazlası ve devlet gelirlerinin %90 kadarı petrol gelirlerinden elde edilmektedir. Suudi Arabistan ekonomisi, büyük ekonomik faaliyetler üzerinde güçlü bir devlet kontrolüne sahip petrole dayalı bir ekonomidir. Suudi Arabistan satın alma gücü paritesi bakımından 14. büyük ve nominal olarak dünyanın 20. büyük ekonomisidir. Suudi Arabistan’a ihracat nasıl yapılır? Suudi Arabistan’a ürün satmak istiyorum diye bir irade ortaya koyduğunuz da tabiatı ile konu ile ilgili teknik anlamda karşınıza çıkabilecek zorluklar ile ilgili fikir sahibi olmak istersiniz.
Suudi Arabistan’a ihracat nasıl yapılır?
Suudi Arabistan’a ihracat nasıl yapılır? Suudi Arabistan’a mikro ihracat yapmak istiyorum? dediğinizde öncelikle mikro ihracat kapsamını bir tanımlamak lazım. Bunun başlıca nedeni son dönemde döviz kuru fiyatlarındaki artış. Mikro ihracat kapsamın 20 Temmuz 2011 tarihli Resmî Gazete de yayımlanan Posta ve Hızlı Kargo Taşımacılığı ile ilgili Gümrük Genel Tebliğinde yapılan değişikliğe istinaden 15.000 Euro, 300 Kg kadar olan her gönderide KDV iadesi uygulanmasıdır.
Suudi Arabistan’a ürün nasıl satabilirim?
Suudi Arabistan’a ürün göndermek istiyorum? Suudi Arabistan’a ürünleri nasıl gönderebilirim? sorunuzun yanıtı en kolay mikro ihracat kapsamında kargo yoluyladır. Mikro ihracat işlemleri kapsamında sadece Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) yetkisine haiz operatör sıfatıyla ülkelerin mikro ihracat şartları konusunda yetkili hızlı kargo firmaları (PTT, DHL, UPS, TNT v.b.) tarafından gerçekleştirilmektedir. Kargo firmaları üzerinden yönetilen bu gümrük süreci sonrası deniz, hava ya da kara taşımacılığı için hazırlanan Yük Teslim Talimat Formu (Konşimento) ve fatura 15.000 Euro, 300 Kg mikro ihracat sınırları içerisinde yer almakta ise muhasebeniz tarafından teşvik kapsamında %18 KDV iadesi alınabilmekte ya da muhasebeniz aracılığı ile ihraç ürünü olarak KDV siz gönderi yapılabilmekte. Suudi Arabistan’a ihracat nasıl yapılır? Suudi Arabistan’a ürün satmak istiyorum? noktasında başlangıç aşamasında en iyi tercih mikro ihracat kapsamında e-ihracat olacaktır.
Suudi Arabistan’a ne daha çok satılır? sorunuza verilebilecek yanıt spesifik olarak şudur denemez ancak iyi bir pazar araştırması ve analizi ile potansiyel müşteri ihtiyaçlarını öngörmeniz mümkündür. Aşağıda ihracat rakamları sizin için açıklayıcı olabilir.
Türkiye’den Suudi Arabistan’a İhraç Edilen Ürünler | 2018 Rakamları | 2019 Ekim Rakamları |
Kimyevi Maddeler ve Mamulleri | 249.347,51 | 386.388,09 |
Hazır Giyim ve Konfeksiyon | 231.774,68 | 278.296,58 |
Halı | 215.810,91 | 298.569,52 |
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri | 184.668,68 | 189.678,40 |
Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri | 165.917,68 | 181.324,98 |
Elektrik Elektronik | 120.144,83 | 161.093,96 |
Otomotiv Endüstrisi | 113.178,29 | 138.336,05 |
Demir ve Demir Dışı Metaller | 104.042,71 | 118.434,49 |
Madencilik Ürünleri | 89.907,47 | 105.259,38 |
Makine ve Aksamları | 84.672,11 | 104.834,35 |
Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller | 77.041,69 | 70.252,01 |
Yaş Meyve ve Sebze | 71.932,21 | 53.438,72 |
Çelik | 70.005,68 | 184.843,56 |
Tekstil ve Hammaddeleri | 51.487,42 | 63.137,25 |
Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri | 42.077,89 | 46.939,57 |
İklimlendirme Sanayii | 40.365,56 | 42.091,81 |
Tütün | 39.549,39 | 41.276,82 |
Mücevher | 31.419,42 | 33.084,16 |
Deri ve Deri Mamulleri | 29.775,84 | 42.679,10 |
Meyve Sebze Mamulleri | 24.099,86 | 23.114,30 |
Kuru Meyve ve Mamulleri | 22.751,66 | 23.222,47 |
Zeytin ve Zeytinyağı | 18.591,12 | 17.372,71 |
Savunma ve Havacılık Sanayii | 8.136,95 | 23.875,32 |
Fındık ve Mamulleri | 6.861,20 | 8.067,10 |
Diğer Sanayi Ürünleri | 3.307,44 | 2.170,93 |
Süs Bitkileri ve Mam. | 176,42 | 966,68 |
Gemi ve Yat | 136,18 | 2.222,57 |
Suudi Arabistan Resmi Dili nedir?
Arapçadır. Arapça lehçeleri farklılık göstermektedir. Onun dışında konuşulan başka dil yoktur. Suudi Arabistan’a İhracat nasıl yapılır? Suudi Arabistan’a ürün satmak istiyorum? diyor iseniz şundan emin olabilirsiniz Arapça kullanmanız gerekir.
Suudi Arabistan Vergi Muafiyeti
Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen gönderi başına bedeli 22 Euro olan ithal ürünler vergiden muaftır. İhracatta yani gönderdiğiniz ürünlerde Suudi Arabistan vergi muafiyeti uygulamamaktadır.
Suudi Arabistan Gümrük Muafiyet Sınırı
İhracatta yani gönderdiğiniz ürünlerde Suudi Arabistan 150 Euro’ya kadar vergi muafiyeti uygulamaktadır.
Suudi Arabistan Vergi Oranları
Suudi Arabistan ürünlere ihracatta %20’e varan vergiler uygulanmaktadır.
Suudi Arabistan Kısıtlı Ürünler
Gümrük İdaresi’nden geçmeden önce belirli şartları yerine getirmesi gereken ürünlerdir.
- Lityum Piller (Ürünle birlikte paketlenmiş)
- Pullar
- Mücevher
- Hayvanlar
- Sanat ve Eski Eserler
- Bıçaklar
- Tarım
- Cep telefonu
- Aşındırıcı
- Sahte ECCN tarafından düzenlenmiş
- Alkol
Suudi Arabistan Yasaklı Ürünler
Ülkeye ithal edilemeyen mallardır.
- Biyolojik tehlikeler
- Hayvanlar
- Sanat ve Eski Eserler
- CBD Kimyasallar
- Elektrikli Bisiklet 100Wh
- Motorlar
- Patlayıcılar
- Gübreler ve Pestisitler
- Ateşli silahlar
- Yanıcı
- Yanıcı Oje
- Kumar
- Tehlikeli Mallar ve Tehlikeli Maddeler
- Uçan kaykaylar
- İnsan kalıntıları
- Fildişi
- Kurşun asit piller
- Gevşek Lityum Piller
- Gevşek Değerli Taşlar
- Ödeme Araçları
- Tıbbi Cihazlar
- Boya
- Parfüm/Kolonya
- Sınırlı
- Bozulabilir Gıda
- Bitkiler
- Zehir
- Siyasi
- Pornografi
- Reçeteli uyuşturucular
- Basınçlı Bidonlar
- Radyoaktif Malzeme
- Kir ve Çöp
- Taktik Ekipman
- Taktik Bıçaklar
- Tütün ve Nikotin Ürünleri
- Silahlar
- Biyolojik tehlikeler
Suudi Arabistan’a e-İhracat yapmak için gerekli belgeler
Suudi Arabistan’a e-İhracat yapmak için gerekli belgeler hem ülkemiz hem de karşı ülkeler tarafından istenebilmektedir. Kargo üzerinden yürüteceğiniz e- ihracat süreçlerinde yetkili hızlı kargo firmaları sizden gerekli evrakları zaten talep eder.
- Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB)
- Ticari Fatura
- Yurt dışı kargo teslimat belgeleri
- A.TR Dolaşım Belgesi
Bir cevap yazın