Mobilya İhracatı

Giriş
Güncellenme
Mobilya İhracatı

Mobilya İhracatı İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Mobilya Sektörü

Türkiye’de Mobilya Sektörü,

Ülkemizdeki mobilya üretimi 2019 yılında yaklaşık olarak 11 milyar dolar civarındadır. 2030 yılına kadar senelik yaklaşık olarak ortalama %9’luk bir büyüme olacağı öngörülen sektörde piyasa hacminin 30 milyar seviyelerinde olacağı düşünülmektedir. Türkiye’de mobilya sektörü üç bölüm altında toplanmıştır: Mutfak mobilyaları, ofis mobilyaları ve diğer tür mobilyalar. Mutfak mobilyaları 2019 yılında 650 milyon dolar seviyelerinde iken 2030 yılına kadar 1,8 milyar doları aşacağı öngörülmektedir. Ofis ve mağaza mobilyaları ise hâlihazırda 2,5 milyar dolar üzerinde bir büyüklüğe sahipken 2030 projeksiyonlarında 6 milyar dolar üzerinde büyüklüğe ulaşacağı öngörülmektedir. Diğer tür mobilyalar ise oturma odası, yatak odası, bahçe mobilyaları gibi geniş bir yelpazeden ürünleri kapsarken, bu kategorinin 2030 yılında 20 milyar dolarlık büyüklüğü aşacağı öngörülmektedir.

Mobilya sektörü üretiminin büyük kısmının iç pazar talebine yönelik gerçekleştiği görülmektedir. Bu nedenle sektörün ihracat seviyesi sınırlı düzeyde kalmaktadır. Türkiye’nin 2019 yılında 3 milyar doların üzerinde bir ihracat hacmi bulunmaktadır. Mobilya ihracatımız ülkeler bazında incelendiğinde, 2009 yılından itibaren en büyük pazarın Irak olduğu görülmektedir. Mobilya ihraç ettiğimiz diğer önemli pazarlar ise Almanya, Suudi Arabistan, Fransa, ABD, İngiltere, B.A.E., Romanya, İsrail ve Azerbaycan’dır. Buna ek olarak Afrika pazarından artan taleple birlikte Gana, Güney Afrika, Kenya, Sudan ve Nijerya ülkelerine yapılan satışlarda artış yaşanmıştır.

Türk mobilya endüstrisi, genelde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi, küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu, çok parçalı bir görünüme sahiptir. Buna karşın özellikle son 15-20 yıllık süreçte küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmaya başlamıştır. 2018 yılında TÜİK Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımı verilerine göre sektör 133 bin kişiyi istihdam etmektedir. Bu alanda faaliyet gösteren işletme sayısı ise 34 binin üzerindedir.

Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı ve/veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana olarak sıralanmaktadır.

Dünya’da Mobilya Sektörü,

Küresel mobilya pazarının, artan inşaat yatırımları ve gelişmekte olan ülkelerdeki yüksek ekonomik büyüme ile önümüzdeki dönemde pozitif büyüme göstermesi beklenmektedir. Bu büyümenin büyük bir kısmının, hızla gelişen ekonomileri ile Çin ve Hindistan gibi Asya pazarlarından geleceği öngörülmektedir. Artan harcanabilir gelirler, değişen yaşam tarzları ve teknolojik inovasyonların küresel mobilya endüstrisindeki büyümenin arkasındaki itici güçler olacağı düşünülmektedir.

Mobilya satışlarının içinde konut pazarının payı, ticari pazara kıyasla daha büyüktür. Mobilya satışları içerisinde yaklaşık %60’lık kısım konut pazarından (mutfak, oturma odası v.b.) oluşmaktadır.

Küresel mobilya üretimi 2019 yılında 700 milyar doları aşmıştır. Sektörün 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6,3 büyüyeceği, 2030 yılında büyüklüğünün ikiye katlanarak 1,4 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Küresel üretimde en büyük pay sahibi %36 ile Çin’dir. Çin’i %11 ile ABD ve %5 ile İtalya takip etmektedir. Geçmiş beş yıl dikkate alındığında Hindistan yaklaşık yıllık ortalama %15 ile en hızlı büyüyen ülke olarak dikkat çekerken 2030 projeksiyonlarında da %10 üzerinde büyüme kaydederek üçüncü en büyük pazar olacağı öngörülmektedir.

Mobilya İhracatı Yapan Firmalar

Mobilya İhracatı yapacak olan firmaların aşağıdaki GTİP Kodu bilgilerini öğrenmeli ve bu kodlara göre araştırmalarını yapmalıdır.

GTİP Kodu– Ürün Tanımı
9401- Oturmaya mahsus mobilyalar, bunların aksam ve parçaları
9402- Tıpta, cerrahide, diş hekimliğinde ve veterinerlikte kullanılan mobilyalar, bunların aksam ve
parçaları
9403- Diğer mobilyalar, bunların aksam ve parçaları
9404- Somyalar, yatak takımı eşyası ve benzeri eşya

Türkiye’de mobilya sektörü, pazarın yoğunlaştığı ve/veya orman ürünlerinin yoğun olduğu belirli
bölgelerde toplanmıştır. Önemli mobilya üretim bölgeleri toplam üretimdeki paylarına göre; İstanbul, Ankara, Bursa (İnegöl), Kayseri, İzmir ve Adana olarak sıralanmaktadır. İstanbulda mobilya sektörü muhtelif yerlere dağılmış olmakla beraber en önemli iki merkez İkitelli Organize Sanayi bölgesinde yer alan Masko ile Ümraniye’de bulunan mobilya sanayi sitesi Modoko’dur. Aşağıda mobilya ihracatı yapan firmalardan bazıları listelenmiştir;

1-Bellona Mobilya

2-Enza Home

3-Mudo Consept

4-Kelebek Mobilya

5-Ikea

6-Fatih Kıral Mobilya ve Dekorasyon

7-Lazzoni Mobilya

8-Stella Mobilya

9-Mondi Mobilya

10-Adore Mobilya

Mobilya İhracatçılar Birliği

Türkiye İhracatçılar birliğine bağlı Mobilya ile ilgili alt birlikler aşağıda listelenmiştir.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği

Orta Anadolu Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği

Mobilya İhracatı Nasıl Yapılır?

Birçoğumuzun sorduğu yurtdışına mobilya ihracatı nasıl yapılır sorusuna cevap aramadan önce ihracat ile ilgili genel bilgilerin olduğu ihracat nasıl yapılır sayfamızı okumanızı öneririm. Bu yazımızda genel olarak ihracatçı olmak için hangi adımları atmanız gerektiğine dair detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim mobilya ihracatı nasıl yapılır soruna cevap aramaya. Firmanızı kurduğunuz gerekli kayıtları yaptırdınız, şirket altyapısını kurdunuz. Sıradaki soru hangi hedef pazara ihracat yapacaksınız. Yani hedef pazar analizi yapmalısınız. Bunun için ürün gtip kodunuzu bu siteden bulmalısınız. Çünkü dış ticarette tüm verilere gtip numaranız üzerinden ulaşabilirsiniz. Gtip numaralarınızı belirledikten sonra ulusal kolayihracat.gov.tr yada uluslararası trademap.org gibi sitelerden hedef pazar analizi yapabilirsiniz. Daha önce yatak odası imalatı ve ofis mobilyaları imalatı yapan iki firmaya yaptığımız analizi örneklerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Yemek Odası Takımları Arapça Hedef Pazar Analizi

Ofis Mobilyaları İngilizce Hedef Pazar Analizi

Mobilya ihracatı öncelikli olarak firmanın dijital altyapısının kurulması gerekiyor. Bunun için gerekli olan adımları bu yazımından okuyabilirsiniz.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İstihdam Olanakları

09 Haziran 2023 14:26, Cuma

Yürüyen briketlerin istihdam olanakları, inşaat sektöründe çeşitli iş fırsatları sunabilir. İşletmeler, yürüyen briketlerin üretiminden, taşınmasından ve döşenmesinden sorumlu olan farklı rollerde çalışanlara ihtiyaç duyabilir. İşletme büyüklüğüne, proje ölçeğine ve bölgesel gereksinimlere bağlı olarak istihdam olanakları değişebilir. İşletmelerde bulunabilecek bazı ana pozisyonlar şunlardır: Makine Operatörleri: Yürüyen briket makinelerini çalıştıran ve üretim sürecini yöneten operatörlerdir. Makine ayarlarını […]

Üretim Kapasaitesi

09 Haziran 2023 14:17, Cuma

Yürüyen briketlerin ölçüleri, projenin gereksinimlerine ve bölgenin standartlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Beton briketler genellikle 50 mm ile 100 mm arasında kalınlığa sahip olabilir. Ancak, özel projeler veya belirli talepler doğrultusunda farklı kalınlıklarda briketler üretilebilir. Yürüyen briketlerin genellikle standart bir boyutu yoktur, çünkü bu ölçüler bölgeye, üreticilere ve projenin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Örneğin, bazı bölgelerde […]

Digimas Neden Satar

09 Haziran 2023 10:11, Cuma

Briket makineleri, biyokütle, atık malzemeler veya diğer organik materyalleri sıkıştırarak sert, yakacak veya yakıt briketlerine dönüştüren makinelerdir. Bu makineler genellikle enerji üretimi, ısıtma veya endüstriyel işlemler için kullanılan yakıt sağlamak amacıyla kullanılır. Briket makinelerini üreten bir firma, bu makineleri satmayı tercih edebilir çünkü: Talep ve pazar büyüklüğü: Briket makinelerine olan talep, biyokütle enerjisinin ve yenilenebilir […]

Yürüyen Briket
08 Haziran 2023 18:10, Perşembe

Yürüyen briket  makina içi boş çalıştırılan  içi boş blok yapma makinasıdır  Düz zeminde beton ürünler üretir palete ihtiyaç yoktur  Bir ana makine4x10 agrega silosu ölçekeme ünite600lt  Tek personel tarafından çalışırÖzel mekanizma ile donatılır

Teknik Özellikleri
08 Haziran 2023 17:33, Perşembe

Üretim Kapasitesi: Yürüyen briket makineleri, belirli bir süre içinde üretebileceği briket miktarını belirleyen bir üretim kapasitesine sahiptir. Bu kapasite, saatlik veya günlük briket üretimi olarak ifade edilebilir ve makinenin boyutuna, motor gücüne ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Güç Kaynağı: Yürüyen briket makineleri genellikle elektrikle çalışır. İhtiyaç duyulan güç miktarı, makinenin boyutu ve performansına bağlı […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× İhracat Yapmak İstiyorum