İhracat Yaparken Ödeme Şekilleri Nelerdir?

Giriş
Güncellenme
İhracat Yaparken Ödeme Şekilleri Nelerdir?

İhracat yaparken kullanılabilecek ödeme yöntemleri genellikle satıcı ve alıcı arasında kararlaştırılır. Bu yöntemlerin belirlenmesinde en önemli faktör, satıcının güvencesidir. İşte ihracat yaparken kullanılabilecek ödeme yöntemleri:

  1. Peşin Ödeme (Advance Payment) Bu yöntemde, alıcı ürünler için ödemesini peşin olarak yapar ve ürünler gönderildikten sonra alıcıya belgeler gönderilir. Satıcı için en güvenli ödeme yöntemidir.
  2. Kabul Kredili Ödeme (Documentary Collection) Bu yöntemde, satıcı malları alıcıya gönderir ve belgeleri banka aracılığıyla alıcıya iletir. Alıcı belgeleri aldıktan sonra ödemesini yapar ve satıcının bankası tarafından ödeme satıcının hesabına yatırılır.
  3. Akreditif (Letter of Credit) Bu yöntemde, alıcı bankası satıcının bankasına bir akreditif düzenler ve satıcının malları göndermesi halinde ödeme yapılacağına dair garanti verir. Satıcı malları gönderdikten sonra banka belgeleri inceler ve ödeme yapar.
  4. Eşzamanlı Değişim (Barter) Bu yöntemde, satıcı ürünleri alıcıya gönderir ve alıcı da satıcıya kendi ürünlerini gönderir. Ödeme para kullanılmadan yapılmış olur.
  5. Konsinye (Consignment) Bu yöntemde, satıcı malını alıcıya gönderir ancak ödeme yapılmaz. Ürünler alıcının satışa çıkarılması için stokta tutulur. Satış yapıldıktan sonra satıcının hesabına ödeme yapılır.
  6. Borçlandırma (Open Account) Bu yöntemde, satıcı malını alıcıya gönderir ve ödeme süresi uzun tutulur. Satıcının alıcıya güveni ve ticari ilişkinin uzun süreli olması durumunda tercih edilir.

Yukarıdaki ödeme yöntemleri fiyatlandırma açısından farklılık gösterebilir. Örneğin, peşin ödemelerde genellikle indirim uygulanırken, akreditif ve kabul kredili ödemelerde daha yüksek fiyatlar talep edilebilir. Ayrıca, belirli bir ülke veya sektöre göre de fiyat farklılıkları oluşabilir. Bu nedenle, her ihracat işi için ayrı ayrı bir fiyatlandırma yapılması gerekmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

GÜMRÜK BEYANNAMESİ NEDİR? NASIL DÜZENLENİR

29 Nisan 2023 13:09, Cumartesi

? Gümrük beyannamesi, gümrük işlemlerinde kullanılan en temel belgelerden biridir. İthalat veya ihracat yapan kişilerin, yasalara uygun olarak gümrük işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için görevlendirilmiş olan gümrük müşavirleri tarafından hazırlanır. Gümrük beyannameleri, ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerde vergi ödemelerini ve mal hareketlerini düzenlemek amacıyla kullanılır. Gümrük beyannamesinin hazırlanması oldukça önemli bir süreçtir, çünkü yanlış veya eksik bilgi verildiğinde […]

Üreticiler İçin İhracat Departmanının Önemi

27 Nisan 2023 16:17, Perşembe

    Çok yabancı dilli bir şirket yapısına kavuşmak İhracat pazarlarını genişletmek Döviz gelirlerini artırmak Yurtdışında marka bilinirliğini artırmak Yeni yatırımlar yapmak Kur riskinden ve artan maliyetlerden korunmak İhracat pazarlarını çeşitlendirerek olası siyasi dalgalanmalardan korunmak Ürünlerinizin potansiyelini daha iyi kavramak ve ARGE çalışmaları gerçekleştirmek   İhracat ithalat işi kurmak Yurt dışına mal satmak veya yurtdışından […]

İhracat Danışmanlığı ve İhracata Başlangıç

27 Nisan 2023 15:40, Perşembe

  ihracata Başlangıç Danışmanlığı, henüz ihracat yapmamış şirketlerin gelişim alanlarını belirleyerek ihracat kapasitelerini arttırmak ve ihracat yapmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş 6 aylık bir ihracat danışmanlığı hizmetidir. Firmaların mevcut durumunu analiz edip gelişim alanlarının belirlenmesinden başlayarak Hedef Pazar Tespiti, Yabancı Pazar Analizi, potansiyel müşteriye erişim, ihracat odaklı ve çok dilli kurumsal tanıtım materyallerinin oluşturulması ve Ticaret Bakanlığı İhracat […]

Proforma Fatura Nedir?
27 Nisan 2023 14:45, Perşembe

  Proforma fatura, bir ürün veya hizmetin satışının önceden belirlenmiş bir fiyat karşılığında yapılacağını gösterir. Bu fatura, satıcı tarafından düzenlenir fakat satışın gerçekleşmesi için bir zorunluluk değildir. Proforma fatura, satış gerçekleşmeden önce düzenlenir ve satışın gerçekleşmesine kadar geçerlidir.  Ayrıca proforma fatura, satışın gerçekleşmesinden sonra düzenlenen bir fatura değildir. Bir ürün veya hizmetin fiyatının ne kadar olacağını gösterir ve satış […]

Yurt Dışına Ürün Satmak İçin Kullanılan Platformlar
27 Nisan 2023 12:23, Perşembe

Yurt Dışına Ürün Satmak İçin Kullanılan Platformlar   Yurt dışına satış nasıl yapılır sorusuna yanıt arayan kişilerin satış yapabileceği belirli platformlar bulunmaktadır. Bu platformlar e-ihracat siteleri ve pazaryeri platformlarıdır.   E-ihracat siteleri Amazon Ebay Aliexpress ETSY      Genellikle satış işlemlerinde daha fazla kar elde etmek isteyen satıcılar markalarına ait bir e-ihracat sitesi kurarak satış yapmaya […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İhracat Bizim İşimiz

× İhracat Yapmak İstiyorum