Etiyopya ile Ticaret ve İş Fırsatları


İçindekiler
Etiyopya Hakkında Genel Bilgi
Etiyopya hakkında önce bir bilgi verelim. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa dır, yönetim biçimi federal Cumhuriyettir. Başkanı Dr. Abiy Ahmet, Devlet Başkanı ise Sahle-Work ZEYDE olan ülkede en fazla konuşulan yabancı dil ingilizcedir. Dini açıdan değerlendirdiğimizde karışık dinlere mensup insanlar mevcuttur. %63 oranında Hristiyan, %34 oranında Müslümanlar ve onun devamında da yine yerel inançlara sahip olan %3 lük bir kesim vardır. Yüzölçümü 1.2 milyon metrekare olan Etiyopya’nın nüfusu da 110-120 milyon arası denilmektedir. Tam olarak bir rakam yansıtmıyor ama Nijerya’dan sonra nüfusu en fazla olan ikinci ülkedir Afrika kıtasında. Yaş ortalaması ile 17 olan ülkede 64 yıllık bir ortalama ömür vardı. Etnik yapısı Oroma eyaleti, Amhar eyaleti, Somali eyaleti, tigray ve diğerlerinden oluşan toplamda 88 e yakın bir etik gruptan oluşan bir ülkedir Etiyopya. Ama ama en yoğun olanları oroma ve Amar Etnik yapılarıdır. Üyesi olduğu çok sayıda kuruluş vardır bunların başına al artık Kalkınma Bankası, Birleşmiş Milletler gibi çok sayıda ülke, çok sayıda uluslararası organizasyona üyedirler. Dünya Ticaret örgütüne şu anda gözlemci sıfatıyla devam ediyorlar, ama üyelik süreci de bir şekilde devam etmektedir.
Çalışmalarımız Hakkında Bilgiler
İhracat nasıl yapılır sorusuna bizim verdiğimiz cevaplara ise aşağıdaki linklerden ulaşabilir ve detaylı bilgi için telefon numaramızdan bizi arayabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Dijital Pazarlama ile İhracat Nasıl Arttırılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaptığımız ihracat çalışmaları ve sonuçlarını gerçek bir hikaye üzerinden anlattığımız Sıfırdan ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat paketlerimiz hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için İhracata Giriş Paketleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
İhracat hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Yurt dışına ihracat nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Temel Ekonomik Göstergeler
Gayrisafi Yurtiçi hasılası 108.5 milyar dolar olarak belirlenen Etiyopya’da kişi başına 852.77 ABD doları gayrisafi harcama 7.7 bir büyüme oranı bulunmaktadır. Bu veriler Etiyopya tarafların sağlanan verileridir. Bunu da dikkate almak gerekir. Şu anda size yansıttığım bütün veriler bu finansal yılın Etiyopya tarafından verilen verilebilir.
İhracatında başlıca ülkeler; Hollanda, Somali, ABD, Suudi Arabistan, İsviçre olduğu görülmektedir. Özellikle son 2 yıldır ihracatında Çin odaklı eksenden şu anda Avrupa Birliği’ne doğru süren bir kayma olduğunu biliyoruz. Bunun da özellikle Hollandalıların bu ülkede yapmış oldukları yatırımlar ve kesme çiçek özellikle kesme çiçek alanında ve tarım alanında yaptıkları yatırımlar Hollanda’yı şu anda 1. sıraya taşımış durumda. Türkiye ise Etiyopya‘dan çok fazla alım yapmıyor yani biz şekilde hani bunu hep dile getiriyoruz bizde artırmak istiyoruz stratejisi çerçevesinde Onların da ihracatını artırmak istiyoruz ama devamında size aktaracağım unsurlardan dolayı bizden alım yapmıyorlar. Yani bir ticaret Anlaşması imzalamak istiyoruz onlarla ama ne yazık ki şu anda bir türlü istediğimiz seviyeye gelmiyor.
İthalatında ise yine Çin 1. sırada, Hindistan, Kuveyt, ABD ve 5. sırada Türkiye. Ülkemizin özellikle son 3 yıldır ithalat ve ihracatında Etiyopya’nın önemli bir yer edindi. ihracatı neredeyse yüzde 80’e yakını tarım ürünlerine dayalı olan bir ülke Etiyopya. Kahve, susam, buket yapmaya elverişli kesmek çiçekler, kurubaklagiller başka yerde geçmeyen ürünler ki bu Çat diye bir bitkileri var yani bunu 80 milyon ABD dolarına yakın bir ihracatı Somali gibi yakın ülkelere yapıyorlar.
İthalatında yine petrol ürünleri, tahıllar, ilaçlar, gübreler ve kimyevi maddeler çok yoğun yer almaktadır. Ülkemizin Etiyopya’ya 611.7 milyon dolar ihracatımız ve 34 milyon dolar ithalatımız olan çok önemli bir ülke Etiyopya. Bu ülkeye yaptığımız ihracatımıza baktığımızda demir ve çelik ürünlerimiz Etiyopya’nın demir ve çelik ithalatının yüzde 85’ini karşılıyor. Endüstriyel makinalarımız, elektrik ve elektronik ürünlerimiz, plastik ürünlerimiz ve tekstil ürünlerimiz Etiyopya pazarın yer bulmuş durumda ve ürünlerimiz Etiyopyalılar tarafından talep edilmekte. Etiyopya’dan ithal ettiğimiz ürünler ise; yağlı tohumlar ve meyveler, pamuklu mensucat, kuru baklagiller, kahve ve melaslar olarak sayabiliriz.
Etiyopya ile Türkiye arasında Hukuki, ticari ve ekonomik altyapıya baktığımızda, ekonomik ve teknik İşbirliği ve Ticaret anlaşmamız mevcut Etiyopya tarafıyla. Yine yatırımların teşviki ve korunması anlaşması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması Etiyopya ile imzalanmış durumda.
Etiyopya’nın İthalatının Değerlendirilmesi
Etiyopya’nın ithalatını değerlendirdiğinizde yine bu finansal yıllık çerçevesi içerisinde, 2017-2018 finansal yılından 2019-2020 finansal yılına baktığımızda ülkemizi 592 milyon dolardan 610 1.7 milyon ABD doları ulaştığını görüyoruz. Yani coronanın en aktif olduğu dönemde bile bir önceki yıla göre bir ihracat artışı gerçekleştirmeyi başardık. Pazar payımız da 2.1 seviyelerinden 4.4 seviylerine ulaşmış durumda. Buradaki en önemli rakiplerimiz Çin ve Hindistan şu anda birinci ve ikinci sırada ama son 2 sene içerisinde Türkiye’ye gerçekten çok müthiş bir talep var. Etiyopya’lıların özellikle eksenini Çinden ve Hindistan’dan ülkemize doğru değiştirmek istediklerini görüyoruz. Birçok ürünü Türklerden almak istediklerini, Türk ürünlerinin hem kaliteli hemde fiyatının Avrupa ürünlerinden daha uygun olduğunu söylüyorlar. Bu yüzden pandemi koşulları ortadan kalktığında Etiyopya ile ihracat verilerimizi daha yukarıya çıkaracağımızı düşünüyoruz.
Etiyopyanın Döviz Kaynakları ve GSYİH Gelişimi
2020 yılında Etiyopya’ya döviz girişinde ilk sırada 4722 milyon dolar ile diaspora para transferi gelmektedir. Diaspora para transferi yurtdışındaki Etiyopya’lı vatandaşların gönderdiği para havalelerini oluşturmaktadır. Bu veri ihracatçı firmalarımız için önemli bir veridir. Yurtdışında Diaspora olan Etiyopya’lılar ile çalışmanın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Etiyopyanın Döviz Kaynakları sıralamasından 2. sırada ise 4660 milyon dolar ile hizmet sektörünün sağladığı döviz girişi, 3.sırada ise 2988 milyon dolar ile ihracattan sağlanan döviz girişi gelmektedir. Burada ilk sırada olan diaspora para girişinin önemi daha sonra detaylı bir şekilde değerlendirilecektir.
Bir cevap yazın