Endonezya’nın Yükselen İhracatı ve Uluslararası Ticaret Kapsamı


Endonezya’nın pek çok üstünlüğü var – 17.000’den fazla adasıyla Bin Adalar Ülkesi; gür yeşillikleri ve yağmur ormanları (dünyadaki üç büyük yağmur ormanından biri) ve aynı zamanda tüm gezegendeki en yoğun nüfuslu ülkelerden biri için ekvator zümrüdü. Ancak son yıllarda Endonezya, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birinin statüsünü elde etti.. 2019’da 3,20 Milyar Dolar’lık bir ticaret açığı kaydeden kasvetli bir gösterinin ardından Endonezya, pandemiye rağmen en şaşırtıcı şekillerde toparlandı ve yılı 21,68 Milyar Dolar’lık bir ticaret fazlası ile tamamladı; 228,2 Milyar $’lık muazzam bir değere ulaşan etkileyici ihracat sayesinde 35,34 Milyar $’lık iyileştirilmiş bir fazla.
Endonezya, doğal kaynaklar açısından zengin bir ülkedir ve en değerli ve talep gören metallerden bazıları sayesinde, ülke, nikel, kalay, boksit, bakır, alüminyum gibi önemli hammaddelerin sağlanmasında dünyanın önde gelen ihracatçı ülkeleri arasına katılmıştır. tabii ki altın. önde gelen ithalatçılarından bazılarıEndonezya’nın ihracatı Çin (küresel toplamın %23,5’i), Amerika Birleşik Devletleri (%11,2), Japonya (%7,8), Hindistan (%5,8), Malezya (%5,2), Singapur (%4,9), Filipinler (%3,75)’dir. ), Güney Kore (%3,68), Tayland (%3,04), Tayvan (%3), Vietnam (%2,9) ve Hollanda (%2)
2021’deki toplam ihracatın %26,6’sı ihracat değerine üç ana ihraç ürünü olan Kömür, Ham Hurma Yağı ve Petrol gazı katkıda bulunmuştur. Şaşırtıcı bir şekilde, Başkan Joko Widodo ve kabinesi, yalnızca son 6 ayda, geniş çapta ihraç edilen bu emtialardan bir veya ikisine ihracat yasağı getirme kararı aldı. Ocak 2022’nin büyük bölümünde, bir ay süren termal kömür ihracat yasağı görülmüş olsa da, çelik ve elektrikli araç pillerinin üretiminde ana hammadde olan nikel cevherine daha önce getirilen yasak, Endonezya’nın duruşunun net olduğu anlamına geliyor. Yetenekli insan gücü ve teknoloji yatırımları ile bu doğal kaynaklara değer katmak istiyor. Tesla’nın Endonezya’da bir EV tesisi açma kararı o zaman sürpriz olmadı çünkü AB ithalatçıları şu anda EV pillerinin üretimi için Endonezya’dan nikel cevheri ithal edemiyor.
Son zamanlarda, halihazırda Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle küresel yemeklik yağ tedarik zincirlerini felce uğratan koşullarda hurma yağına yönelik ihracat yasağı geniş çapta eleştirildi. Yasak birkaç hafta sonra kaldırılsa da, bunun yansımaları Endonezya’nın başlıca hurma yağı ithalatçısı olan Hindistan tarafından önemli ölçüde hissedildi.
Ancak yasakları içeren devam eden ekonomik strateji, Endonezya’nın uluslararası pazarda büyük fiyatlara ulaşan diğer emtia ihracatıyla yaptığı büyük yollara paralel.
Örneğin, kauçuk ve kauçuk ürünleri toplam ihracatın %3,1’ini oluşturdu ve 2021’de 7,1 Milyar Dolar gibi büyük bir değere ulaştı. Endonezya kauçuğunun önde gelen ithalatçıları ABD, Çin, Japonya, Brezilya ve Singapur ve Tayland’ın hemen ardından Endonezya. ikinci büyük doğal kauçuk ihracatçısı.
Hayvansal/Bitkisel Yağlar, sıvı yağlar ve balmumu , bu Güneydoğu Asya devi için muazzam faydalar sağlayan başka bir ürün kategorisinin parçasıdır. 2020’den bu yana %58,5 artışla 2021’de etkileyici bir şekilde 32,5 Milyar Dolara ulaşan ihracatla Endonezyalı tedarikçiler ve ihracatçılar, artan üretim ve ihracattan memnun. Endonezya’nın Hayvansal/bitkisel katı ve sıvı yağlarının başlıca ithalatçıları Çin, Güney Kore, Hollanda, Singapur ve Malezya’dır.
Endonezya’nın çelik üretiminin ana bileşeni olan nikel cevherinin ihracat yasağının bir sonucu olarak ihracatı 3,7 Milyar $ değerinde olan Paslanmaz Çelik , Endonezya’nın 2021’de dünyanın önde gelen paslanmaz çelik ihracatçıları sıralamasında üst sıralara çıkmasına yardımcı oldu . Toplam ihracat değeri açısından bir önceki yıla göre % artış. Endonezya ayrıca dünyanın ikinci önde gelen çelik üreticisi olarak Hindistan’ın yerini alacak ve Çin liderliğini sürdürecek. Çin, Endonezya’dan bol miktarda paslanmaz çelik külçe ithal etti ve onu İtalya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye gibi diğer ithalatçı ülkeler izledi.
Palm Yağı , bir süredir Endonezya ihracatı için bir taç mücevher olmuştur, ancak en büyük palm yağı üreticisi olan Endonezya, en büyük ihracatçı statüsünü o kadar kolay elde etmemiştir. 2018 yılına kadar, statüyü elinde tutan komşu Malezya idi. Bazıları bunun an meselesi olduğunu söyleyecektir, ancak emtiayı değer zincirinde sadece ham hurma yağı değil, aynı zamanda rafine petrol ihracatının da toplam ihracat dolar değerindeki payını artıracak şekilde yükseltmek önemli bir başarıdır. Endonezya giderek daha fazla palmiye ağacı dikmeye devam ettikçe, öncelikle Rusya ve Ukrayna tarafından sağlanan gübre ve zirai ilaçlara olan ihtiyaç, karı artırmak için maliyeti düşürmeye çalışan Endonezyalı plantasyon sahipleri için sorun yaratacaktır.
Bir cevap yazın