Elektrik-Elektronik Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?


İçindekiler
Elektrik-Elektronik Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?
Küresel Durum
Elektrik-Elektronik Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır? üretilen ürün yelpazesi oldukça geniş olup, beyaz eşyadan tüketici elektroniğine, telekomünikasyon cihazlarından bilgisayarlara, profesyonel ve endüstriyel cihazlardan savunma elektroniğine kadar çok sayıda alt sektöre ait ürün üretilmektedir. Teknolojik gelişime ve ilerlemenin hızı da sektör tarafından üretilen ürün yelpazesini her geçen gün artırmaktadır.
Küresel tüketici elektroniği sektör büyüklüğü 2019 yılında 750 milyar doları aşmıştır. 2024’e kadar yıllık ortalama %6,9 ile büyüyeceği öngörülen sektörün 2024 yılında 1 trilyon doların üstünde değerlemeye ulaşacağı öngörülmektedir. Hâlihazırda sektördeki en büyük pay sahibi %24 ile Çin olurken, onu %21 ile ABD ve %5 ile Hindistan takip etmektedir. Bu üç pazar içerisinde 2024’e kadar en hızlı büyüyeceği öngörülen ülke ise yıllık ortalama %13,6 büyüme oranı ile Hindistan’dır.
Tüketici elektroniği dört başlık altında incelenmektedir: Bilgisayar, araç içi elektroniği, ev içi elektroniği, taşınabilir elektronik cihazlar. Bilgisayar, pazarın %19’unu oluştururken 2024’e kadar yıllık ortalama %0,6 büyüyeceği öngörülmektedir. Araç içi elektronikler pazarın %1’ini oluştururken bu pazarda daralma beklenmektedir, çünkü birçok OEM (Orijinal Ürün Üreticisi) kendi elektroniklerini geliştirirken, üçüncü taraf oyuncuları aradan çıkarmaktadır. Ev içi elektronik ürünler hâlihazırda pazarın %21’ini oluşturmakta ve 2024’e kadar yıllık ortalama %8,1 büyüyeceği öngörülmektedir. Ev içi elektronikler kategorisinde %59’luk pazar payı ile en büyük pay sahibi olan taşınabilir elektronik cihazlar segmentinin, 2024’e kadar yıllık ortalama %8,3 büyüyeceği öngörülmektedir.
Küresel beyaz eşya sektörünün büyüklüğü 450 milyar doları aşmıştır. 2024’e kadar yıllık ortalama %5,5 büyüyeceği öngörülen sektörün 2024 yılında yaklaşık 600 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir.
Elektrikli motor, jeneratör ve dönüştürücüler sektör büyüklüğü ise 2019’da 465 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6,2 büyüyeceği öngörülen sektörün 2030 yılında 900 milyar dolara ulaşacağı düşünülmektedir. Hâlihazırda bu pazarda en büyük pay sahibi %53 ile Çin olurken ikinci sırada %6 ile ABD, üçüncü sırada %5 ile Japonya yer almaktadır.
En büyük ithalatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 644.92 Milyar Dolar
En büyük ihracatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 795.66 Milyar Dolar
Türkiye’nin ithalatı 2020 : 20.87 Milyar $
Türkiye’nin ihracatı 2020 : 10.35 Milyar $
Türkiye’de Durum
Türkiye’de tüketici elektroniği sektör büyüklüğü yaklaşık 7,4 milyar dolardır. 2024’e kadar yıllık ortalama %2,6 büyüyeceği öngörülen sektörün 8,4 milyar dolara ulaşacağı varsayılmaktadır. Elektrikli motor, jeneratör ve dönüştürücüler sektörü büyüklüğü ise 2019 yılında 2,2 milyar dolar iken sektörün yıllık ortalama %5,5 büyüme ile 2030 yılında 4 milyar değerlemenin üzerine çıkacağı öngörülmektedir.
Türkiye elektrik ve elektronik ürünler sektörü son yıllarda iç talepteki düşüşe rağmen ihracat odaklı olarak büyümesini sürdürmektedir. 2019 yılında sektör üretiminin büyük kısmı ihraç edilmiştir. 2019 yılı elektrik ve elektronik ürün ihracatımızın %58’lik kısmı AB ülkelerine gerçekleşmiştir. AB ülkeleri arasında sektörde en çok ihracat yaptığımız ilk beş ülke Brexit kapsamında AB’den ayrılması gündemde olan İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’dır. Diğer bölgeler arasında ihracatımızın 200 milyon dolardan yüksek olduğu ülkeler Irak, Azerbaycan, İsrail, Suudi Arabistan, İran ve ABD’dir.
Türkiye, elektrik ve elektronik sektörünün alt sektörlerinden olan beyaz eşya (elektrikli ev aletleri imalatı) sektöründe oldukça güçlü konumdadır. Türkiye, yaklaşık 26 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’da 1. ve dünyada ise 3. sıradadır. Türkiye’de beyaz eşya sektörünün doğrudan istihdamı 120 bin civarında olmakla birlikte sektörle ilgili mühendislik ve hizmet faaliyetlerinden sağlanan istihdamla birlikte bu rakam artmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı 2019 itibariyle 8 binin üzerindedir.
Sektöre yön veren global trendler
Artan tüketici bilinci ve e-ticaretin yükselişi
Tüketiciler, artan dijitalleşme ve e-pazar yerlerinin sunduğu kolaylıklar neticesinde ihtiyaç duydukları ürünleri araştırma, inceleme ve satın almaya daha fazla zaman harcadıkları için daha bilgili ve markalar karşısında güçlü hale gelmektedirler. Gerçekleştirilen bir araştırma neticesinde, tüketicilerin %56’sının diğer bağımsız tüketici incelemelerinden etkilendiği belirlenmiştir. Bu durum aynı zamanda tüketicilerin e-ticarette beklediği kolay iade, ertesi gün ve ücretsiz gönderim gibi faktörler sayesinde e-ticaret iş modellerini de dönüştürmektedir.
Dünya genelinde tüketiciler giderek daha fazla çevrimiçi alışveriş yapmaktadır. Tüketicilerin bu tercihinde en iyi fiyat garantileri, erişim kolaylığı gibi faktörler yer almaktadır. Ayrıca, çeşitli markalardan alışveriş yapabildikleri ve istedikleri yerden sipariş verebildikleri için kanalın sağladığı rahatlık ve olumlu deneyim de e-ticaretteki bir diğer önemli etkendir.
İnternet perakendeciliği, mağaza temelli perakendecilikten gelen satışlardan pay çalmaya devam etmektedir. Örneğin 2014 yılında tüketici elektroniği ürünlerinde satışın %80’inden fazlası mağazalardan ve sadece %19’u e-ticaret portalları üzerinden gerçekleşirken, 2019 yılında bu durum %70’e yakın bir oranda mağaza ve %30 üzerinde bir oranla e-ticaret payı olarak değişmiştir. Bu trendin pekişerek devam etmesi ile e-ticaret kategorisinin popüler ürünlerinden biri olan tüketici elektroniği çevrimiçi satışlarının önümüzdeki dönemde geleneksel kanala göre daha hızlı büyüyeceği öngörülmektedir.
Türkiye’de de e-ticaret işlemleri içerisinde elektronik önemli pay sahibidir. Türkiye’de 2 bin 85 tüketicinin katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, e-ticaret kullanıcıları en çok giyim, elektronik, yemek siparişi, seyahat/konaklama ve kitap kategorilerinde işlem gerçekleştirmektedir. 2018 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada e-ticaret müşterilerinin %47’sinin elektronik sektöründen alışveriş yaptığı görülmektedir.
İngiltere | 46/100 |
ABD | 42/100 |
Çin Halk Cumhuriyeti
|
39/100 |
Irak
|
30/100 |
Almanya | 29/100 |
Bir cevap yazın