Deri Ayakkabı Saraciye Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Giriş
Güncellenme
Deri Ayakkabı Saraciye Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Deri Ayakkabı Saraciye Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır?

Küresel Durum

Deri Ayakkabı Saraciye Sektörü İhracatı Nasıl Yapılır? Ayakkabı sektörü, farklı erkek, kadın ve çocuk ayakkabılarından snowboard botları ve koruyucu ayakkabılar gibi daha özel ürünlere kadar çok çeşitli malzeme ve ürünleri kapsayan bir endüstridir. Deri ve deri mamülleri ise emeğin yoğun olduğu ve Türkiye’den birçok ülkeye ihracatın gerçekleştiği bir sektördür.

Deri ve deri mamülleri üretim endüstrisinin 2019 yılı büyüklüğü 97 milyar doları aşmıştır. Üretilen mamullerden lüks deri ürünleri olarak ayrışan alt sektörün perakendecilik büyüklüğü ise 37 milyar dolar seviyesindedir. Yıllık ortalama %6’ya yakın bir oranla büyümesi öngörülen deri işleme ve üretim sektör büyüklüğünün 2030 yılında 180 milyar doları aşması tahminlenmektedir. Bu büyümedeki en büyük etmenin gelişen moda farkındalığı olacağı öngörülmektedir.

Küresel ayakkabı pazarı 2014-2019 arasında benzer pazar büyüklüğü seviyelerinde kalarak önemli bir büyüme kaydetmemiştir. 2019 yılı pazar büyüklüğü 364 milyar dolardır. Ayakkabı sektöründeki en büyük pay, 180 milyar dolar ile kadın ayakkabılarında iken onu 133,7 milyar ile erkek ve 50,7 milyar ile çocuk ayakkabı pazarları takip etmektedir. 2024 projeksiyonlarına göre, ayakkabı pazarı büyüklüğünün önümüzdeki 5 yıl boyunca yıllık ortalama %5 büyüyerek 463 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Alt kırılımlar incelendiğinde ise 2024 yılına kadar kadın ayakkabı sektörünün yıllık ortalama %4,5, erkek ayakkabı sektörünün %5,1, çocuk ayakkabılarının ise %5,9 büyüyeceği öngörülmektedir.

Ayakkabı sektöründe bölgesel dinamikler incelendiğinde; %21 ile ABD lider konumda iken onu %17 ile Çin, %4 ile Almanya takip etmektedir. Geçmiş 5 yıllık büyümelerde Hindistan %10’un üzerinde büyüme kaydederek yedinci en büyük ayakkabı pazarı olmuştur. 2024 projeksiyonlarında yaklaşık %10 büyüyeceği öngörülen Hindistan ayakkabı pazarının 18 milyar doları aşması beklenmektedir.

En büyük ithalatçı 2020 : ABD 36.84 Milyar Dolar

En büyük ihracatçı 2020 : Çin Halk Cumhuriyeti 77.29 Milyar Dolar

Türkiye’nin ithalatı 2020 : 1.03 Milyar $

Türkiye’nin ihracatı 2020 : 1.41 Milyar $

Türkiye’de Durum

Euromonitor’den alınan verilere göre Türkiye’de ayakkabı imalat endüstrisi 2019 yılında 3,2 milyar dolarlık hacme ulaşmıştır. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %7,1 büyümesi öngörülen sektörün büyüklüğünün 2030 yılında 6,8 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Deri, ayakkabı ve saraciye ürünleri ihracatında 2019 yılında yaklaşık 1 milyar dolarlık hacme ulaşılmıştır. İhracattaki en önemli pazarlar arasında %8,9’luk pay ile Rusya gelirken onu %7,5 ile Almanya ve %7,4 ile İtalya takip etmektedir.

Sektöre yön veren global trendler

Artan çevre bilinci tüketici davranışlarını etkilemektedir. Tüketicilerin %60’ı iklim değişikliği konusunda endişeli iken, %64’ü günlük eylemleri ile çevre üzerinde olumlu etki bırakmaya çalışmaktadır. Bu bağlamda şirketler geri dönüşümlü plastikler, gıda atıkları, meyveler ve bitkiler gibi yan ürünlerden tekstil ürünlerinin ve kaynak malzemelerinin geri dönüştürülmesine kadar birçok çevre dostu şekilde ayakkabı üretimi gerçekleştirmekte veya bu amaca yönelik çalışmalar yürütmektedir. Örneğin Allbirds şirketi merinos yünü, okaliptüs ağacı lifi ve şeker kamışı gibi yenilenebilir malzemelerden yapılmış rahat spor ayakkabılarıyla bilinmektedir. Bu marka aynı zamanda sürdürülebilir ayakkabı yapma taahhüdü sayesinde “B Corp” sertifikası almıştır. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan “B Lab” tarafından yönetilen B Corp statüsü, bir şirketin doğrulanmış sosyal ve çevresel performans, şeffaflık ve yasal hesap verebilirliğin en yüksek standartlarını karşıladığını onaylamaktadır.

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı 40 yılı aşkın süredir deri ve deri mamullerine yönelik çeşitli faaliyetler sürdürmektedir. Bu teşkilat ürün yelpazesi oluşturma, üretim yöntemlerinde ve ürün kalitesinde iyileştirme, verimliliği artırma ve işgücü ve yönetim becerilerini geliştirme konularında kuruluşlar ile yakın işbirliği içinde çeşitli yardımlar sağlamaktadır. Öte yandan teşkilatın deri işleme ve deri ürünleri imalatında oluşabilecek çevresel kirlilik kontrolü yönünden inisiyatifleri bulunmaktadır. Bu bağlamda eko-etiketleme kavramını tanıtmıştır.

Türk ayakkabı sektöründe modaya uygun koleksiyonlar hazırlanmaktadır. Ayakkabı sektöründe eğitim faaliyetlerine de önem verilmektedir. Sektördeki dernek ve kuruluşlar bir araya gelerek Türkiye Ayakkabı Sanayi Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nı (TASEV) kurmuşlardır.

Sektörün tasarım konusundaki nitelikli eleman açığını karşılamak için Ankara, Bolu Abant İzzet Baysal, Gaziantep, İstanbul, Konya Teknik Üniversitesi olmak üzere altı devlet, İstanbul Aydın Ünivesitesi olmak üzere bir vakıf üniversitesi bünyesinde ayakkabı tasarımı ve üretimi bölümü mevcuttur. Yine tasarım konusunda genç yetenekleri ortaya çıkarmak için her yıl çeşitli tasarım yarışmaları düzenlenmektedir. Bu yarışmalarda dereceye giren öğrenciler dünyanın en iyi tasarım okullarında eğitim almaya gönderilmektedir.Yine tasarım konusunda genç yetenekleri ortaya çıkarmak için her yıl çeşitli tasarım yarışmaları düzenlenmektedir.

ABD 53/100
Çin Halk Cumhuriyeti 34/100
Irak 34/100
Almanya
30/100
İsrail 20/100

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları

07 Kasım 2022 14:23, Pazartesi

En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları  En Hızlı Büyüyen Ekonomiler ve Başlıca İhracat Pazarları Dünya, küresel bir ekonominin gelişimine doğru ilerliyor. Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin yükselişi ihracat için yeni pazarlar açmıştır. Bu ülkeler artık gelişmiş ülkelerden işletmeleri çekmek için birbirleriyle rekabet ediyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin İhracat Evlerine genişlemesi, dünyanın […]

İhracat Faturası Nasıl Düzenlenir?

15 Ağustos 2022 16:18, Pazartesi

Herkese merhabalar. İhracat yapmayı planlıyorsunuz ama  faturanızı nasıl düzenleyeceğinizi bilmiyor musunuz? Ülkemizin son yıllarda gösterdiği yüksek ihracat başarılarından dolayı özellikle ihracat faturalarının nasıl düzenleneceği ihracat başarısı göstermiş firmalarca  çok sorulan bir soru haline geldi. Peki ihracat faturası düzenlemek zor mu profesyonel bir desteğe ihtiyaç var mı? Öncellikle fatura düzenlemek oldukça kolay bir eylem ve profesyonel […]

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları

16 Temmuz 2022 10:14, Cumartesi

Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Başarıyı İhraç Etmenin Altın Kuralları Büyüklüğü ne olursa olsun, herhangi bir şirket ihracat yapma zorluğunu üstlenebilir. İhracat yapmak için çok sayıda iyi neden vardır: Her şeyden önce, cirosunu artırma, pazarını genişletme veya hızla doygun Belçika pazarının ötesine geçme hedefi. Şirketler daha az rekabetçi pazarları keşfetmek, müşterilerini çeşitlendirmek ve böylece yerel […]

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır
15 Temmuz 2022 11:50, Cuma

Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Başarılı İhracatçı Olmak İçin Neler Yapmak Gerekir İhracat Nasıl Yapılır Uluslararası alanda gelişmek için kendinizi iyi hazırlamak için zaman ayırın. Net ve etkili bir strateji elde etmek için projenizin, kaynaklarınızın stokunu alın ve bilgileri alana mümkün olduğunca yakın girin. Yerel ortaklara yaklaşmaktan ve güvenilir rölelere […]

Dijital Pazarlama Nedir?
14 Temmuz 2022 10:29, Perşembe

Dijital Pazarlama Nedir?  Dijital Pazarlama Nedir? Dijital pazarlama, internet, mobil cihazlar, sosyal medya, arama motorları ve diğer dijital iletişim biçimlerini kullanarak potansiyel müşterileriyle bağlantı kurmak için uzmanlığınızı geliştirme sürecidir.  Çevrimiçi pazarlama olarak da adlandırılır, kullanıma hazırdır ve arama sonucu reklamlarını, e-posta reklamlarını ve tanıtılan tweet’leri kapsar – pazarlamayı müşteri geri bildirimleriyle veya bir şirket ile […]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

× İhracat Yapmak İstiyorum